Als mantelzorger niet alles zelf willen doen
De schaarse zorgmedewerkers moeten we zo goed mogelijk inzetten op expertise, zeggen zorgbestuurder in het Leidsch Dagblad. Zij willen veel meer dan nu kennis overbrengen op partners, familie, vrienden en buren. “Je hebt veel mensen die goed zijn in het doe-het-zelven in hun woning. Dat moet en kan in de zorg voor naasten ook.”
Dan krijg je dus nog meer overbelaste mantelzorgers? “Dat moeten we voorkomen. Bijvoorbeeld door nog veel meer in te zetten op scholing en ondersteuning van de naasten. Bovendien wordt er nog te weinig gebruikgemaakt van respijtzorg, waarbij de cliënt tijdelijk in een verpleeghuis of zorghotel kan verblijven, zodat de mantelzorger tot rust kan komen.”
Werk uit handen laten nemen
Zorgbestuurders zien vaak dat mantelzorgers alles zelf willen doen, “maar er zijn legio bedrijven die werk uit handen kunnen nemen. Denk aan hulp bij medicatie, het wassen van beddengoed, bezorgen van boodschappen en maaltijden aan huis.”
Huis veilig maken
Ook technologie moet het thuis wonen voor ouderen makkelijker en veiliger maken. “Een huis kan veilig gemaakt worden voor ouderen. Zo kun je met elektronica en een verkliksysteem ervoor zorgen dat bij het verlaten van een woning een ringeltje afgaat bij bijvoorbeeld buren of kinderen. Of een alarm, als mensen zijn gevallen. De ontwikkelingen gaan snel. Er komen ook deuren die je kunt afsluiten, maar wel bij brand opengaan.”
Ga in gesprek met je omgeving
De zorgbestuurders uit de Leidse regio roepen op tot maatschappelijk debat. De komende tijd voeren zij de gesprekken met andere belanghebbende partijen flink op. Daarnaast roepen ze in het Leidsch Dagblad iedere inwoner van Zuid-Holland Noord op bij zichzelf te rade te gaan. “Denk op tijd na over hoe je wilt wonen op latere leeftijd”, adviseren ze. “Ga erover in gesprek met anderen in je omgeving.”