Gepensioneerde als boveninstromer
Bouwvergunningen die een jaar blijven liggen. Een kantine die de broodnodige opknapbeurt niet krijgt. De gemeente Lopik slaagde er maar niet in om zo’n 20 procent van haar vacatures in te vullen, aldus AD Utrechts Nieuwsblad. Tot er een creatieve oplossing bedacht werd, en nu werken ook gepensioneerden voor de gemeente. “In het begin waren het ‘de oudjes’, maar inmiddels hebben ze een naam en gezicht gekregen.”
De vraag hoe Lopik toch aan de juiste mensen komt, lag vorig jaar al op tafel. Gemeentesecretaris Femmy Jonker kwam toen met het plan om eens het net uit te gooien in de vijver van de groeiende groep gepensioneerden. Het overleg resulteerde in twee advertenties: voor zij-instromers en pensionado’s, zeg maar boveninstromers. “We kregen honderd reacties, het was overweldigend. Daaronder 45 mensen die al met pensioen waren. We zijn met ze gaan koffiedrinken om te kijken wat ze in hun mars hadden.”
Ook minder leuke klussen
Gaandeweg het proces zijn Jonker een paar dingen opgevallen, vertelt ze in AD Utrechts Nieuwsblad. Bijvoorbeeld dat gepensioneerden die al een hele tijd uit het arbeidsproces zijn en ook geen vrijwilligerswerk doen, het moeilijk hebben om weer aan te haken bij het werkende bestaan. Verder zeiden veel pensionado’s tijdens de koffiegesprekken dat ‘het werk wel leuk moet blijven’. “Ze hoeven niet per se meer en dus willen ze een prettige baan. Dat wil ik ook, maar er hoort ook een soort corvee bij. De minder leuke klussen moeten ook gebeuren.’”
Aanvulling, geen verdringing
En dan was er ook nog de reflex van een deel van het zittende personeel, die ze niet zag aankomen. “Die dachten dat ‘de oudjes’ de leuke klussen kwamen inpikken. Met wethouder Vente hebben we de mensen bij elkaar geroepen en ze duidelijk gemaakt dat dit niet aan de orde was. Ze zijn een aanvulling en geen verdringing. En ze doen klussen die anders blijven liggen en waarvoor iedereen zijn of haar vinger mag opsteken. Het is allemaal goed gekomen.”