Onzekerheid bezuinigingen ouderenzorg
Bezuinigingen op de ouderenzorg zijn door de Kamer controversieel verklaard. Of ze ook van de baan zijn, is volgens een analyse van NRC onduidelijk. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van de ouderenzorg.
Het was één van de opvallendste besluiten vorige week bij het controversieel verklaren van onderwerpen door de Tweede Kamer. Terwijl bijna alle – ook omstreden – voorstellen de komende tijd wel behandeld worden, zetten de Kamerleden voorlopig een streep door de bezuinigingen en plannen van minister Conny Helder voor de ouderenzorg de komende jaren. Zelfs Helders eigen partij (VVD) vond dat een goed idee. “Het gaat om forse ingrepen”, zegt Kamerlid Harry Bevers in een toelichting. “Als we dat nu als oude Kamer besluiten, gaat dat heel ver.”
Nooit groot campagnethema
Los van de controversieel verklaarde bezuinigingen is het debat vandaag volgens NRC – met het oog op de verkiezingen van 22 november – een mooie kans voor Kamerleden om hun ideeën over ouderenzorg naar voren te brengen. Gek genoeg is zorg “doorgaans nooit een groot campagnethema waar hard op gevochten wordt”, zegt Sander Nieuwkerk van onderzoeksbureau Ipsos, terwijl kiezers dat keer op keer als belangrijk onderwerp noemen.
Half verkiezingsdebat
Uit het laatste onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos vorige week bleek dat 31 procent van de kiezers gezondheidszorg een belangrijk onderwerp vindt, net iets minder dan de koploper levensonderhoud/inflatie (35 procent). Nieuwkerk: “Het leeft bij elke verkiezing, zelfs bij bijvoorbeeld de laatste Provinciale Statenverkiezingen waar dit minder relevant is.” De SP, een partij waarvoor zorg ook een belangrijk thema is, ruikt haar kans. Kamerlid Jimmy Dijk zegt in NRC: “Het wordt al een half verkiezingsdebat.”
Geen geld voor verbouwing
Op de dag ban het debat over de ouderenzorg publiceert dagblad Trouw een reportage vanuit verpleeghuis De Boskamp in Epe: Het is te warm, er is geen wifi, de deurposten zijn te klein om er een bed doorheen te rijden. De Boskamp moet verbouwen, maar geld heeft het niet.
Uit eigen zak betalen
Het liefst zou De Boskamp meer personeel aannemen, maar dat is niet te vinden. Daar komt bij dat het duur is. Onder andere omdat vanaf 1 oktober de cao van zorgmedewerkers is veranderd – het salaris stijgt. Iedereen krijgt er 15 procent bij. “Daar zijn we erg voor”, zegt bestuurder José Geertsema. “Maar we moeten het allemaal uit eigen zak betalen. De overheid compenseert niet. Welke compensatieafspraken er in de toekomst gemaakt worden, daar is nog geen duidelijkheid over.”
Harde klap
Het is volgens Trouw een harde klap voor de WZU Veluwe, waar De Boskamp onder valt. De instelling sluit het komende jaar af met een verlies van 2,9 miljoen op een omzet van vijftig miljoen. Het verpleeghuis staat net als een derde van de zorginstellingen in het rood. En daar blijft het niet bij. Wanneer de dinsdag controversieel verklaarde bezuinigingen in de ouderenzorg door zouden gaan, zou de instelling tegen een tekort van anderhalf á twee miljoen aankijken. “Dat zou betekenen dat we zo’n zes uur per dag moeten korten op de roosters”, zegt bestuurder José Geertsema.
Omslag in het denken nodig
Als de zorgbestuurder iets zou mogen vragen aan het kabinet, dat donderdag debatteert over de toekomst van de ouderenzorg, zou het tijd zijn, aldus Trouw. “Tijd om de zorg op een andere manier in te richten.” Ze begrijpt dat ze dat niet alleen maar van de overheid kan vragen. “Er is een omslag in het denken van de hele samenleving nodig. Zorg aan onze ouderen is iets wat we samen, met z’n allen, moeten doen. Mensen blijven langer thuis wonen, het verpleeghuis krijgt een satellietfunctie, wordt een van de schakels in het hele netwerk om iemand heen. Die verandering gaat niet zo maar.”