Kleiner huis? Regels zitten in de weg

Ouderen met een (te) groot huis zouden naar een (kleiner) appartement moeten verhuizen, schrijft dagblad de Gelderlander. Goed in de strijd tegen de woningnood, want het zou jonge gezinnen en doorstromers aan een huis helpen. Maar veel 60-plussers die dolgraag plaats willen maken, kunnen dat helemaal niet. Regels of hoge kosten zitten in de weg.

Lambert Pruim (61) uit Nijmegen wil dolgraag naar een appartement verhuizen, samen met zijn vrouw die een paar jaar ouder is. Het echtpaar woont in een huurhuis met drie verdiepingen, er kan makkelijk een gezin met drie, vier kinderen wonen.

Sorry, u verdient iets te veel

Twee, drie jaar geleden, reageerden ze op een huurappartement en kwamen op nummer 1. Maar toen het inkomen moest worden opgegeven,was het: sorry, maar u verdient iets te veel. Volgens Pruim gaat het slechts om een paar duizend euro bruto boven de geldende norm, vertelt hij in de Gelderlander.

Straks wéér verhuizen?

Het stel komt volgens de woningcorporatie alleen in aanmerking voor een huurhuis in de vrije sector. De huur ligt een stuk hoger. Pruim wil best meer betalen. Maar als hij over drie jaar met pensioen gaat, daalt zijn inkomen. Dan zou het te duur worden. Moet ie dan wéér verhuizen? Het mooiste zou zijn als ze dan tóch in de woning kunnen blijven, maar dat de huur dan aangepast (verlaagd) wordt. Maar ja, de regels. Die staan dat niet toe.

Wachten tot AOW-leeftijd

Ze hebben volgens de Gelderlander genoeg andere dingen geprobeerd. Woningruil, gesprek met een verhuiscoach. Pruim snapt ook wel dat je geen ijzer met handen kunt breken. “Maar ze denken voor geen meter mee.” “We worden gedwongen om hier te blijven wonen tot we onze AOW-leeftijd hebben bereikt.” Want dan, met een lager inkomen, zijn er wel mogelijkheden.