Bij pgb recht op reëel loon
Gemeenten moeten meer geld betalen aan kwetsbare inwoners die via hun persoonsgebonden budget hulp inhuren van hun partner, familie of vrienden, meldt het AD. Ze mogen niet langer het minimumloon als uitgangspunt nemen, maar moeten de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg aanhouden.
Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald, naar aanleiding van een rechtszaak over het beleid van de gemeenten Gemert-Bakel en Etten-Leur. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is niet blij met de uitspraak en waarschuwt voor een aanzuigende werking.
Kwaliteit en reële prijs
Tot nu toe mochten gemeenten zelf bepalen welke uurvergoeding ze bieden als iemand met een pgb iemand uit zijn sociale netwerk inhuurt voor hulp. Daar maakt de Centrale Raad van Beroep een einde aan. De hoogste rechter stelt volgens het AD dat gemeenten verplicht zijn om de kwaliteit te waarborgen en dat daar ook een reële prijs bij hoort. Daarom moeten zij voortaan de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg aanhouden.
Zelf opeisen bij gemeente
“Voor individuele begeleiding moet het uurloon voortaan 20,83 euro per uur zijn, waar Gemert-Bakel en de andere Peelgemeenten tot nu toe circa 16,75 euro betalen. En voor huishoudelijke hulp moet het tarief volgens de hoogste rechter 17,72 euro per uur zijn, waar Etten-Leur tot nu toe uitgaat van een minimumloon van 13,40 per uur”, zegt jurist Bert van ’t Laar in het AD. “Maar mensen met een pgb moeten die hogere vergoeding wel zelf opeisen bij hun gemeente.”