Met elkaar voor elkaar
Samenredzaamheid, eigenaarschap en gelijkwaardigheid. Het zijn duidelijke kernwaarden waarmee Nederland Zorgt Voor Elkaar zichzelf presenteert. De noodzaak om er invulling aan te geven is groter dan ooit, stellen vanuit Austerlitz NLZVE-bestuurslid Angela Bransen en coördinator Jan Smelik in nieuwbrief De Eerstelijns: Nederland staat voor een enorme uitdaging om de zorg voor de kwetsbare inwoners op een duurzame wijze te organiseren. Lokale burgerinitiatieven wijzen daarvoor de weg.
Smelik woont in Austerlitz en is een van de initiatiefnemers van de daar in 2012 opgerichte zorgcoöperatie. Al snel kwamen contacten tot stand met andere zorgcoöperaties en ontstond een netwerk. “Aanvankelijk waren we terughoudend om weer een koepel op te zetten, maar we zagen ook het belang.” Zo ontstond in 2016 NLZVE.
Landelijk netwerk
Omdat Bransen ook in Austerlitz woont en graag participeert in sociale vraagstukken, werd zij naast Smelik een van de bestuursleden. “NLZVE heeft nog niet helemaal een landelijk netwerk maar we komen al een eind”, zegt Smelik. “Zeeland heeft wel de Zeeuwse Zorg Coalitie maar daar is nog geen burgerinitiatief bij betrokken. In de bible belt vervult de kerk nog een belangrijke rol om burgers te verbinden en ontstaan dus minder burgerinitiatieven. In Rotterdam is juist sprake van een veelheid van initiatieven. En in Den Haag stimuleerde een wethouder de komst van een burgerinitiatief, maar dat verdween weer bij de overgang naar de volgende wethouder.”
Systeem niet de oplossing
Professionaliteit is natuurlijk altijd nodig, maar in het systeem vertalen we dat nu vaak naar protocollen, richtlijnen, lijstjes en kaders, zegt Bransen in de nieuwsbrief van De Eerstelijns. “Dat is iets heel anders dan uitgaan van vakmanschap en betrokkenheid. Vaak zie ik de neiging om initiatieven die over de bedoeling gaan toch weer het systeem in te duwen. Dat heeft niet de oplossing geboden.”