Goede ouderenzorg straks alleen voor rijken

De reguliere ouderenzorg komt steeds meer in de verdrukking. Dat merkten twee journalisten toen ze voor De Groene instellingen bezochten en vooral met de medewerkers spraken.

‘Wij zijn slijtende werkpaarden’, meldden de verzorgers die met kleine contracten, lage salarissen en onregelmatige roosters de benen uit het lijf rennen. Het ziekteverzuim in de sector is hoger dan ooit en er zijn nauwelijks nog mensen te vinden die het werk willen doen. Sommige instellingen zijn zelfs een voedselbank voor hun personeel begonnen, omdat ze van hun reguliere salaris niet meer kunnen rondkomen.

Nul op het rekest

De mensen die met liefde de poep van de billen van dementerende ouderen vegen, krijgen volgens De Groene nul op het rekest als ze om grotere contracten vragen, waarmee ze meer uren op vaste tijden kunnen draaien. Want werkgevers vrezen dat ze dan minder flexibel zijn om in te vallen bij gaten in het rooster. Ook de waardering tijdens het werk laat te wensen over, blijkt uit een Groene-reportage deze week. Managementtools worden op de zorgmedewerkers losgelaten met in de praktijk soms pijnlijke gevolgen.

Sector in crisis

De Groene beschrijft ‘de tekenen van een sector in crisis. Een crisis die veroorzaakt wordt door verkeerde aannames. Als het aantal zwaar hulpbehoevende tachtigers de komende jaren sterk toeneemt, dan is het onmogelijk om de kosten niet te laten stijgen. En het aantal verzorgenden zal dan moeten toenemen, want een computer kan geen luiers verschonen of haren kammen.’

Concurrentieslag

Dat lukt volgens De Groene alleen als de ouderenzorg met betere materiële en immateriële waardering de concurrentieslag op een steeds krappere arbeidsmarkt kan aangaan. ‘De gemiddeld rijkste generatie ouderen ooit krijgt de meest schamele ouderenzorg ooit. Alleen de echt rijken kunnen het voor zichzelf regelen. Het is geen wenkend perspectief.’