Seks bij ouderen blijf ongemakkelijk thema
De reacties die cultureel gezelschap Zout in Breda krijgt over de voorstelling Lust Liefde Leeftijd, zijn niet van de lucht, schrijft Trouw. De reacties stellen Ymke Kelders, programmamedewerker Seksualiteit & Zorg bij Rutgers, teleur.
“Dit toneelstuk is juist een supergoed idee om ervaringen van ouderen zichtbaar te maken. Ouderen passen niet altijd in ons beeld van wat we seksueel aantrekkelijk vinden, maar we weten allemaal dat hun behoeften niet per se minder worden met de jaren. CBS-cijfers lieten onlangs zien dat seksualiteit onder 75-plussers flink is toegenomen. Bijzonder dat er juist zo veel commotie is onder organisaties die zich voor deze mensen inzetten.”
Veel senioren zijn behoudend
Een van de organisaties die de voorstelling weigert te communiceren richting de leden, is de KBO kring Breda. “Veel senioren zijn behoudend”, legt bestuurslid Wim Hendrikx in Trouw uit. “Zij storen zich hieraan en vinden lust en intimiteit een privézaak. Wij denken zeker dat het bestaat, hoor. We krijgen ook berichten van leden die het idee van het toneelstuk wél aardig vinden. Maar de meeste reacties zijn negatief, daarom werken we er niet aan mee.”
Veel projecten
Kelders weet uit ervaring wel dat seks en intimiteit voor ouderenorganisaties lastige thema’s zijn om te bespreken. “De laatste jaren draaien we veel projecten bij zorginstellingen die het onderwerp belangrijk vinden. Vrijwel altijd is het pas voor het eerst dat ze het echt een plek geven. Zelfs professionals die er voor deze doelgroep zijn, koppelen ouderen en intimiteit niet automatisch aan elkaar. Hetzelfde zie je bij mensen met een beperking.”
Grotere urgentie
Dat het mechanisme juist de urgentie voor het toneelstuk vergroot, is voor Kelders volgens Trouw evident. “Uiteindelijk hopen we toch allemaal oud te worden, terwijl we nog liefdevol met onze partner in bed kunnen liggen? Daar kun je volgens mij geen weerzin tegen hebben.”