Waarom geen speciale seniorenvoeding
Huisdieren krijgen speciaal senior-voedsel. Volgens Zweedse onderzoekers zou dat ook voor mensen een goed idee zijn. Kunnen we (kwetsbare) ouderen met speciale voeding langer gezond houden, vraagt Vrij Nederland zich af.
‘Het ziet eruit als broccoli, het smaakt als broccoli, maar het is geen broccoli.’ Mats Stading legt uit hoe volgens hem het eten voor ouderen van de toekomst eruit zal zien. Als broccoli dus, terwijl het in werkelijkheid een mousse-achtige substantie is die gepureerde groente bevat en is aangevuld met proteïne. In een paar minuten is de substantie uit een 3D-printer gerold.
Slikproblemen, verdwijnende eetlust
Stading is hoofdonderzoeker van onderzoeksinstituut RISE (Research Institutes of Sweden) in Göteborg. Al tien jaar houdt hij zich bezig met de vraag hoe hij ouderen, die regelmatig kampen met slikproblemen en verdwijnende eetlust, zo ver kan krijgen meer te eten. Stading somt op in Vrij Nederland: ‘Hoe moet dat eten eruitzien? Wat moet erin zitten? Hoe moet het naar binnen glijden? En hoe kan het zo gemakkelijk mogelijk worden bereid?’
Speciale behoeften
Volgens de onderzoekers van RISE kan winst worden behaald in het voedsel dat ouderen eten. Stading: ‘Het is toch eigenlijk vreemd dat we speciaal babyvoedsel hebben, maar geen apart eten voor ouderen, terwijl dat evengoed een categorie is met speciale behoeften. Voor onze huisdieren hebben we dat wel.’
Marketingprobleem
Volgens Stading is het ook een marketingprobleem, zegt hij in Vrij Nederland. ‘Niemand wil zich oud voelen en daarop aangesproken worden.’ Terwijl bekend is dat tachtigplussers vaak te weinig eten, waardoor ze fragiel worden en vervolgens stoppen met bewegen. Vervolgens eten ze nog minder waardoor hun spiermassa afneemt. Stading: ‘Hiermee wordt het risico op vallen groter en groter.’