Huisarts vergeet soms de klok even
In veel huisartspraktijken wordt al jaren gewerkt met consulten van 15 of 30 minuten in plaats van 10 of 20 minuten. Er zijn nu afspraken gemaakt over ‘meer tijd voor de patiënt’, maar voorlopig betekent dit vooral ‘meer administratief werk voor de huisarts’, schrijft huisarts Danka Stuijver in haar column in de Volkskrant.
Tegenstrijdig genoeg blijft er juist minder tijd over voor de patiënt of ‘het goede gesprek’. Een gesprek zoals huisarts Stuijver dat had met met de 93-jarige mevrouw Melis.
Heel eenzaam
Huisarts en patiënt schuifelen samen naar mijn spreekkamer. Daar eindigt de opsomming van klachten met: ‘Maar wat wil je ook als je 93 bent hè? De koek is op, de rek er allang uit!’ Huisarts Stuijver: “Ze grinnikt even, maar haar ogen staan somber. Ik leg mijn hand op haar rimpelige hand en vraag: ‘Voelt u zich eenzaam?’ Ze slaat haar ogen neer, zucht even. ‘Heel.’”
Waarom dit vak zo mooi is
Er volgt een gesprek waarbij de huisarts de klok vergeet. “Dít heeft zij nu nodig. Een gesprek, met een lach en traan. Het lucht haar zichtbaar op. Het maakt mijn vak zo mooi. Ik begeleid haar tot aan de lift en beloof haar over twee weken te bezoeken. ‘Fijn’, zegt ze instemmend. ‘Fijn hoor.’”
Haasten en jakkeren
Terug in haar spreekkamer ziet de huisarts tot haar schrik dat zij 30 minuten verder is, schrijft zij in de Volkskrant. “‘Ach, soms moet je de tijd nemen.’ Een uur later maakt die gedachte plaats voor gehaast, gejakker, afraffelen, half luisteren, gemakverwijzingen, geen tijd voor koffie en een boterham achter de computer. Als ik uiteindelijk naar huis ga, heb ik een barstende hoofdpijn.”