Vaccinatie 60-plussers tegen gordelroos
Er komt een vaccinatiecampagne tegen gordelroos. Eerst krijgen zestigjarigen een inenting, daarna zestigplussers. Omdat de financiën nog niet rond zijn, zo schrijft Trouw, is nog onduidelijk of de campagne volgend voorjaar zoals gepland van start kan gaan.
Alle zestigjarigen kunnen binnenkort een inenting krijgen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen verwacht dat de vaccinatie ‘kosteneffectief kan worden aangeboden’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. ‘Kosteneffectief’ betekent dat de kosten opwegen tegen gezondheidswinst én besparing op huisartskosten. Jaarlijks raadplegen 88.000 patiënten, vooral vrouwen, hun arts vanwege gordelroos: een uitbraak van blaasjes en jeuk.
Uiterst zinvol
Het is ‘uiterst zinvol’ om iedereen vanaf zestig jaar te vaccineren tegen herpes zoster, ofwel gordelroos, zo adviseerde de Gezondheidsraad volgens Trouw al in 2019. Een Kamermotie riep in 2020 de regering op dit zo snel mogelijk te doen. De Gezondheidsraad beoordeelt het vaccin als veilig. Wel komen veel tijdelijke bijwerkingen voor zoals spierpijn en pijn op de injectieplek, maar dat duurt niet langer dan drie dagen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, aldus de raad.
Jarenlang pijn
Iemand die de 85 jaar haalt, heeft volgens de Gezondheidsraad 50 procent kans dat zij of hij gordelroos heeft gehad. Iedereen die ooit waterpokken kreeg, en dat geldt voor 95 procent van de bevolking, heeft het herpes zoster-virus onder de leden. Van de bevolking loopt vervolgens 20 tot 30 procent gordelroos op: een uitbraak van blaasjes en jeuk. 10 tot 30 procent houdt pijn, soms maanden- of zelfs jarenlang, zegt een anesthesioloog-pijnspecialist in Trouw.