Oma’s wil is wet, ook als ze wilsonbekwaam is
Hoor je straf te krijgen als je je wilsonbekwame moeder onttrekt aan het toezicht van de curator of verpleeginrichting?
Op deze vraag moet de wetgever met een antwoord komen, schrijft de Amsterdamse advocaat Bernard Sprenger in de Telegraaf. “Dit raakt een maatschappelijk probleem dat steeds vaker voorkomt.”
Koste wat kost thuis blijven
De advocaat beschrijft de verwikkelingen rond een 89-jarige vrouw, lijdend aan vasculaire dementie en door de rechter wilsonbekwaam verklaard. “Oma wilde koste wat kost thuis blijven wonen en daarom uit handen van die verpleeginrichting blijven. Verplichte opname is vanwege haar traumatisch oorlogsverleden een gevoelig onderwerp. Haar zoon, die haar verzorgde, stelde daarom voor om een paar dagen op de zorgboerderij van een goede vriend van hen door te brengen in de hoop dat de verpleeginrichting hen daar niet zou vinden.”
Gearresteerd
Daar valt opeens de politie binnen, aldus advocaat Sprenger in de Telegraaf. “Oma wordt opgenomen in de verpleeginrichting, haar zoon gearresteerd en vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving van oma.” Aangezien de aangestelde curator oma juist in de verpleeginrichting wilde hebben, handelde de zoon volgens het OM tegen oma’s wil.
Kijken naar de wil van de persoon
Hier maakte het Openbaar Ministerie volgens de advocaat een misslag. “Bij vrijheidsberoving moet nog altijd worden gekeken naar de wil van oma, ondanks die wilsonbekwaamheid.” Zelfs bij verplichte zorg vanwege een psychische aandoening kijkt men naar de wil van die persoon.
Geen bewijs
Nooit eerder werd aan de Nederlandse strafrechter de vraag voorgelegd of oma’s wil in haar situatie ertoe doet, aldus mr. Sprenger in de Telegraaf. “Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde uiteindelijk met mij dat er geen bewijs is dat oma ’tegen haar wil’ is meegenomen. Oma’s wil is dus nog altijd leidend voor de vraag of zij vrijwillig met zoonlief meeging. Anders gezegd: oma ’s wil is wet.”