Senioren Journaal van vrijdag 30 december

PostNL wervingscampagne gepensioneerden

PostNL vindt het gezien de krapte op de arbeidsmarkt niet meer dan logisch de aandacht te richten op gepensioneerden. “We hebben al goede ervaringen met deze doelgroep. Ze voelen zich fit, hebben verantwoordelijkheidsgevoel en brengen levenservaring mee.” Gepensioneerden worden ook meegenomen in reclame-uitingen en beeltenissen.

Eisen voor woningen Woonzorg

Corporatie Woonzorg wil haar woningbezit in Leeuwarden uitbreiden, maar stelt daarbij wel eisen, aldus de Leeuwarder Courant: huisarts, apotheek, supermarkt en openbaar vervoer moeten binnen een halve kilometer te bereiken zijn. Huizen moeten ook intern geschikt zijn voor ouderen. ‘Bij mutatie verwijderen we de gasaansluiting voor koken en plaatsen we een elektrische aansluiting.’

Petitie Stop Verwaarlozing Ouderen

Een werkgroep met o.a. Liesbeth Schoenman (onlangs in het nieuws met haar zorgen over kwetsbare ouderen) heeft een petitie opgezet om te bereiken “dat de verwaarlozing en het onnodige overlijden van ouderen stopt!” “Specialisten in de ouderenzorg zien dat kwetsbare ouderen ernstig verwaarloosd op de spoedeisende hulp binnen worden gebracht. Bijna 5.000 mensen wachten thuis in crisissituatie op een zorgplek, 30% (ongeveer 1.500) overlijdt terwijl zij op de wachtlijst staan.”

Grootouders plan voor energiecoöperatie

“Wind en Zon is van de burgers”. Enkele Grootouders zijn bezig met een plan voor een energiecoöperatie, meldt Grootouders voor het Klimaat. Daarmee moet voor iedereen eerlijk geprijsde duurzame energie beschikbaar komen. “Om dat uit te voeren hebben we zeker nog hulp nodig. Bijvoorbeeld met het organiseren van lokale bijeenkomsten. Daarvoor hoef je echt geen energie-expert te zijn.”

Geen zin om te leven als er geen zorg is

“Het wordt steeds onaantrekkelijker om ouder te worden”, schrijft een lezer van Trouw, “zeker als je te weinig geld hebt en iets of meer gaat mankeren. Die tweedeling is al jaren bezig: de rijke oudere zorgt tijdig voor een plek in een chic particulier verzorgings- of verpleeghuis. Het wordt voor de overigen zaak om hun euthanasieverzoek aan te passen: ouderen hebben geen zin om te leven als er geen adequate zorg is.”

Ook oplichters aan de deur

De politie in Noord-Drenthe maakt zich volgens RTV Drenthe grote zorgen over een toenemend aantal fraudemeldingen waar met name ouderen slachtoffer van worden. Niet alleen telefonisch wordt geprobeerd geld af te troggelen, ook komen oplichters aan de deur. “Meerdere ouderen zijn al voor duizenden euro’s opgelicht.” Het Noordhollands Dagblad bericht hoe een 84-jarigevrouw in Heemskerk open deed voor een man die kwam waarschuwen voor explosiegevaar. Enkele minuten later was ze haar geld en juwelen kwijt.

Verpleeghuis slechte plek voor je ouders?

Minister Conny Helder zei deze week over het verpleeghuis: “Je kunt je afvragen of je je ouders daar wil afleveren. Liever houden we mensen zo lang zo zelfstandig dat ze thuis kunnen blijven wonen en die zorg niet nodig hebben.” Stine Jensen vraagt zich in haar column in NRC af:  Wat zou ze daarmee bedoelen? “Is het verpleeghuis een slechte plek voor je ouders? Heb je als kind gefaald als je je ouder daar ‘aflevert’?”

Wel íets zelf doen voor je extraatje

Ouderen in Leudal zijn gepikeerd over een gemist extraatje van de gemeente, maar  de wethouder is daar volgens dagblad De Limburger snel klaar mee: “Wij vinden dat we het heel netjes hebben gedaan. Als je 250 euro cadeau krijgt, dan mag je daar zelf toch wel íets voor doen?” De seniorenverenigingen in Leudal vinden dat de gemeente de ouderen onvoldoende in staat heeft gesteld daadwerkelijk van de regeling gebruik te maken. De wethouder: Wat kunnen we dan nog méér doen?

Rode loper voor zorgzame gemeenschap

Het zou heel belangrijk zijn als minister Helder niet steeds zegt dat het in de ouderenzorg allemaal minder en digitaler wordt, aldus Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie. In plaats daarvan moet ze volgens de hoogleraar zeggen: we gaan sociale netwerken verbreden en zorgzame gemeenschappen opbouwen.

Grote drukte bij uitvaartbedrijf

Het aantal meldingen van overlijden ligt in de maand december 25 procent hoger dan normaal in de laatste maand van het jaar, maakte DELA, de grootste uitvaartvaartverzorger van Nederland, volgens het ANP bekend. Dat zijn achthonderd mensen meer die zijn overleden dan je normaliter zou mogen verwachten. Volgens het bedrijf is het aantal overlijdens sinds juni dit jaar 5 tot 10 procent hoger dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Het gaat vooral om 65-plussers.

Grote banken sloten honderd kantoren

ABN AMRO, ING en Rabobank sloten dit jaar gezamenlijk 102 filialen waar klanten hun bankzaken konden regelen. Dat blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij de drie grootste banken van Nederland. ABN AMRO is goed voor de helft van alle sluitingen. “Voor elk kantoor dat sluit, komen drie financiële zorgcoaches in de plaats”, zegt een woordvoerder van ABN AMRO. Die helpen klanten thuis met hun bankzaken: in persoon, via de telefoon of online.

Zonder auto kan ik hier niet meer wonen

Hoe is het als de bus ineens niet meer stopt in het dorp? Een 82-jarige inwoner van Wernhout zegt in dagblad BN De Stem: “Als ik geen auto meer kan rijden, kan ik hier niet meer wonen.” Ook in Wernhout zijn er steeds meer ouderen. “Dat brengt met zich mee dat het vaker voor zal komen dat ouderen horen dat hun rijbewijs niet wordt verlengd”, zegt de dorpsraad. “Zij zijn dan aangewezen op schamel openbaar vervoer.”

Ouderenpartij over de datum

De Arnhemse Ouderen Partij is veranderd van naam en heet voortaan BurgerBelang Arnhem. De fractievoorzitter is er volgens De Gelderlander van overtuigd dat zijn nieuwe partij meer stemmen zal trekken dan voorheen. “De oude naam was over de datum. Ouderenpartijen deden het een tijdje goed, maar nu niet meer. Kiezers denken dat ze daar altijd ruzie hebben en dat hebben we niet. Bovendien hebben we gemerkt dat mensen die ons programma aansprekend vinden toch niet op ons stemden, omdat ze niet tot ouderen behoren of zich niet oud voelen.”

Heel karig plusje voor gepensioneerden

“Van een aanvullend pensioen van 1000 euro blijft slechts 2 euro meer over, bij een pensioen van 2000 euro is dat maar 4 euro meer. Dat is wel een heel karig plusje voor mensen die jarenlang trouw hun pensioenpremie hebben afgedragen”, aldus een Telegraaf-commentaar.  Gepensioneerden zijn wederom de achtergestelde groep, schrijft een lezer van de krant met verwijzing naar de 2 tot 4,5% stijging voor de werkenden.

Online kennisplatform huisvesting

“Is jouw gemeente nog wat weerbarstig te enthousiasmeren voor een nieuwe woonvorm voor 50-plussrs? Wellicht helpt het hen te attenderen op het nieuwe kennisplatform Een thuis voor iedereen”, aldus de LVGO (gemeenschappelijk wonen 50plus). Dit online platform van overheid en woningcorporaties ondersteunt gemeenten en bundelt alle informatie over de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen.