Sleutel in handen voor oplossen wooncrisis

Een grote groep ouderen in Amsterdam woont te groot. Ze willen wel kleiner wonen, maar dat lukt niet. D66 werkt aan een plan om de doorstroming weer op gang brengen.

Miljoenen vierkante meters

Ze heeft al een kopsuggestie bij het artikel, zegt Ingrid Hoogervorst (70) in Het Parool: “Ouderen hebben miljoenen vierkante meters woning in de aanbieding.” En ze gaat verder: “Daarmee hebben wij de sleutel in handen voor het oplossen van de wooncrisis. Maar het wordt ouderen onmogelijk gemaakt om onze grote woning te verruilen voor een kleinere, waardoor veel mensen veel te lang schaarse te grote huizen bezet houden.”Hoogervorst spreekt uit ervaring: in haar eentje woont zij in de Apollobuurt in een ‘veel te groot huis’ met ‘veel te veel trappen’ voor een ‘veel te hoge huur’. De oplossing ligt voor de hand, zegt Hoogervorst: ik ruil dit grote, dure huis tegen een kleinere, goedkopere woning. Echter: ruilen is nog wel toegestaan, maar de eigenaar mag dan de huur verdubbelen of zelfs verdriedubbelen.

Exodus van senioren

Marianne Ziekemeyer van de Taskforce ‘OK Bloomers’ zet zich in voor ouderenhuisvesting in de Stadionbuurt en bracht de omvang van het probleem nauwkeurig in kaart. “Er is een exodus van senioren gaande”, zegt zij in Het Parool. “Dat is de achterkant van het probleem: senioren worden verdreven uit hun buurt, losgesneden van het netwerk waarvan zij vaak al vele jaren onderdeel uitmaakten. Zo moeten we niet met ouderen omgaan. Je moet een oude boom niet willen verplanten.”

Focus op passend wonen

“Door oudere Amsterdammers te helpen, kun je een heel grote verhuisketen op gang brengen”, zegt D66-raadslid Suleyman Aslami in Het Parool. In Amsterdam zijn volgens D66 zo’n 50.000 grote corporatiewoningen met meer dan vier kamers. In een groot gedeelte daarvan wonen ouderen, van wie een deel graag kleiner gaat wonen. Aslami werkt aan een initiatiefvoorstel om de doorstroming te verbeteren. Momenteel zijn er al speciale regelingen voor ouderen die willen verhuizen, maar ‘die zijn vaak te rigide’. Waar met corporaties afspraken gemaakt kunnen worden, ligt dat bij particuliere huur lastiger. Aslami: “Maar ik hoop dat de gemeente ook met hen in gesprek kan gaan hierover.”