Senioren Journaal van maandag 17 oktober
Wijkcentrum blijft warme plek
De hoge energieprijzen en inflatie zijn dagelijks onderwerp van gesprek bij bezoekers in wijk- en buurtcentra. “We nodigen hen van harte uit om te komen, zodat ze thuis de kosten wat kunnen drukken en andere mensen kunnen blijven ontmoeten.”
Sporten, gezond eten en sudoku’s maken
Ouderen kunnen hun geheugen verbeteren door een combinatie van sporten, gezond eten en geheugentraining. Advies is dan ook niet alleen te sporten, maar ook gevarieerd te eten en bijvoorbeeld sudoku’s te maken.
Niet te groot of te klein wonen en niet te duur
Ouderen willen het liefst een woning van honderd vierkante meter mèt een tuin. Daarvoor willen ze maximaal €500 per maand betalen. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenbond ANBO. Er blijkt veel animo voor wonen met gelijkgestemden in hofjes en afkeer van wonen met familie.
Eredienst en warmte bij de KBO
In de kerk is het koud, in het gemeenschapshuis (met aardwarmte en zonnepanelen) is het een stuk behaaglijker. De KBO in het Gelderse Beek biedt de mogelijkheid daar via een goot scherm de eredienst te volgen en zou daarmee wel eens een trendsetter kunnen zijn.
Wil je honderd jaar worden?
“Tegenwoordig wordt elke patiënt van voorbij de zeventig jaar gescreend op kwetsbaarheid”, vertelt een klinisch geriater van het Helmondse Elkerliek ziekenhuis in het Eindhovens Dagblad. “Ik vraag standaard: wil je honderd jaar worden? De meesten zeggen dan nee. Ze willen zonder pijn leven of zelfstandig blijven. Sommigen willen tot op hoge leeftijd nog sterk zijn en vitaal.”
Nóg meer zelfredzaamheid gevraagd
“Waar de zelfredzaamheid van ouderen al over de grenzen van het acceptabele is, doet deze minister er nog een schepje bovenop”, schrijft FNV’s vice-voorzitter Kitty de Jong in het AD: “ook ouderen met dementie zullen zichzelf moeten redden, met een afnemend aantal mantelzorgers.”
Ordinaire bezuiniging of goed compromis
Is het nieuwe systeem van huishoudelijke zorg in Vlissingen een ordinaire bezuiniging? Of is het een goed compromis tussen zorg, een beperkt budget en een tekort aan zorgmedewerkers? Tussen deze twee uitersten bewoog volgens Omroep Zeeland de discussie in de gemeenteraad van Vlissingen over de nieuwe regels voor Wmo-hulp.
Ouwer met power
In haar wijk was oplichting van ouderen schering en inslag, de wijkagent dacht: wat kan ik doen om zulke mensen te beschermen? Er kwam een training van twaalf lessen voor 60-plussers. Het werd een groot succes.
Kwart 75-plussers nooit online
Het aantal oudere Nederlanders dat dagelijks online te vinden is, is in rap tempo toegenomen sinds 2016. Vooral onder 75-plussers is er een opvallende stijging te zien, blijkt volgens het Haarlems Dagblad uit de meest recente cijfers van het CBS. Ouderen die nooit internetten zijn er steeds minder. Was in 2016 nog 49 procent van de 75-plussers nooit online, dat aantal is in 2021 geslonken tot maar een kwart.
Oma’s Soep wil alle ouderen bereiken
Bij Oma’s Soep gaat een deel van de winst gaat naar activiteiten om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden, zoals samen soep bereiden: een bedrijf en een goed doel tegelijk. ‘Uiteindelijk willen we alle ouderen bereiken, ook degenen die in dorpen wonen, in heel West-Europa.’
Hangouderen op begraafplaats
Een groep ouderen zorgt met enige regelmaat voor overlast op begraafplaats Zuylen in Breda. Maar de directeur neemt dat volgens Omroep Brabant voor lief want deze hangouderen, zoals hij ze noemt, zorgen er ook voor dat er niets wordt gestolen. “Ze herdenken hun nabestaanden en komen vooral ook om elkaar te ontmoeten. En daarbij verliezen ze de omgeving weleens uit het oog.”
Niet alle zorg is leverbaar
In een vergrijzende samenleving met beperkte middelen is nu eenmaal niet alle zorg leverbaar, schrijft dagblad Trouw. Het is volgens de krant van belang dat nu ook de Nederlandse Zorgautoriteit Den Haag oproept tot actie. “De burger heeft er recht op te weten op welke zorg hij kan rekenen. En zo heeft de zorgverlener, die omkomt in het werk, behoefte aan Haagse ruggensteun als hij of zij ‘nee’ verkoopt.”
Sociaal minimum is te laag
Vandaag, op Wereldarmoededag, publiceert de Nationale Ombudsman een rapport over mensen die moeten rondkomen rond het bestaansminimum: werklozen in de bijstand, mensen met een handicap die alleen een kleine deeltijdbaan kunnen doen, ouderen met een onvolledige AOW-uitkering, vluchtelingen die net hun verblijfsstatus hebben. Zijn hardste conclusie volgens NRC : het sociaal minimum is te laag.
Amper sprake van mismatch seniorenwoningen
Als er in Breda seniorenwoningen beschikbaar komen, dan worden ze vrijwel altijd verhuurd aan iemand uit die doelgroep. Het idee dat er om de haverklap bejaardenwoningen worden verhuurd aan bijvoorbeeld jonge gezinnen klopt niet, aldus dagblad BN De Stem. B. en W. van Breda ‘herkennen zich niet in het beeld dat er veelvuldig sprake zou zijn van mismatchen’.
Foei, foei, krenterig pensioenfonds ABP
Een lezer van dagblad de Stentor las “dat het pensioenfonds ABP ook weer zielig gaat doen”. “Sinds 2008 nagenoeg geen indexatie gehad, pensioenen lopen zo’n 23 procent achter. En dan nu in de tijd waar alles duurder wordt, toch nog even krenterig gaan doen. Foei, foei, pensioenfonds ABP. U weet toch van wie het geld is?”