Zelfstandig wonen zou veilig moeten zijn
Valpreventie is zeker van groot belang, maar zou minder urgent zijn als we onze ouderen niet laten wegkwijnen.
Dat stelt Koos Dirkse, voormalig ziekenhuisdirecteur en voorzitter van de Healthy Community Foundation, in de Telegraaf.
Een val is zo gebeurd
De regering zet in op langer thuiswonen voor ouderen, ook als daar extra zorg voor nodig is. Er wordt een beroep gedaan op de omgeving om zelfstandig te kunnen blijven wonen, maar een 24-uurs toezicht is daarmee niet gerealiseerd, merkt Dirkse op: In de nacht, in het donker, snel naar het toilet en een val is zo gebeurd. En dan hebben we het nog niet over het groeiend aantal mensen met (beginnende) alzheimer die zich moeten bekwamen in valpreventie.
Zelfstandig wonen
“Hebben we het eigenlijk nog wel over zelfstandig wonen? Dat zou toch 24 uur per dag veilig moeten zijn? Door ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, heeft de regering er alles aan gedaan om de ’bejaardenwoningen’ de laatste jaren op te heffen.” In zijn omgeving zijn er zeer veel mensen die dolgraag naar een woonzorgcentrum zouden willen, aldus Dirkse in de Telegraaf. Maar dan wel in een moderne vorm, met de bewoners omringd door preventie, zorg en begeleiding op maat.
Interactieve landkaart
Gemeenten krijgen de taak om valpreventieprogramma’s aan te (laten) bieden voor hun inwoners van 65 jaar en ouder. VeiligheidNL heeft een interactieve landkaart ontwikkeld waarin gemeenten kunnen zien welke opgave zij hebben in het verminderen van valongevallen; nu en over vijf en tien jaar. De prognoses van inwoners met een verhoogd valrisico tonen volgens bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL de impact van de dubbele vergrijzing en laten de noodzaak zien dat uitstel echt niet mogelijk is.
Landelijk programma
Samen met het ministerie van VWS werkt VeiligheidNL aan een landelijk programma valpreventie. Effectieve valpreventie vereist inzet en samenwerking van veel verschillende partijen uit het sociaal, zorg- en beweegdomein, aldus Bakker in de Telegraaf.