Duizenden keren vriend-in-noodfraude
Woest maakt het haar: jongeren die het lef hebben om hoogbejaarden op sluwe wijze geld af te troggelen zodat ze zelf in peperdure merkkleding kunnen rondlopen.
Ondertussen ziet officier van justitie Jacqueline Bonnes cybercriminaliteit alleen maar toenemen, aldus AD Rotterdams Dagblad.
Zó laakbaar
Geen goed woord heeft Bonnes over voor jongeren die jagen op nietsvermoedende ouderen. Want wat doen ze met het geld? Ze geven het uit in de duurste winkels. “Ik kan daar maar niet over uit. Je pakt het zuurverdiende geld van mensen af en stopt het in schoenen van 500 euro. Schandelijk. Zó laakbaar.”
Slachtoffers 80-plus
Vandaag is het weer zover, aldus AD Rotterdams Dagblad: Bonnes staat in de zittingszaal tegenover twee gewiekste twintigers. Het duo zou meerdere personen, onder wie twee van 86 en 82 jaar oud, duizenden euro’s hebben afgetroggeld door zich op WhatsApp voor te doen als een ‘vriend in nood’.
2000 euro kwijt
Vriend-in-noodfraude, waarbij criminelen zich via WhatsApp voordoen als een kennis die dringend geld nodig heeft, komt jaarlijks zo’n 26.000 keer voor. “Let wel: dat is 500 keer per week. Rotterdam heeft gemiddeld een aandeel van tien procent. Meer dan de helft van de slachtoffers is 2000 euro kwijt.”
Tip tegen cybercriminaliteit
Tips om je te wapenen tegen cybercriminaliteit zijn volgens AD Rotterdams Dagblad: Word je benaderd door een zogenaamde vriend in nood? Wees alert. Probeer deze persoon te bellen en wees niet overtuigd als je een bekende stem op de achtergrond hoort. Vertrouw op je instinct. Vermoed je met een crimineel te maken te hebben? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. En doe altijd aangifte. Stel tweestapsverificatie in voor apps als Facebook en Instagram.