Nog niet gewend aan vitale 80-plussers
“Onze maatschappij is nog niet gewend aan vitale tachtigplussers”, zegt Jacobijn Gussekloo, hoogleraar eerstelijnsgeneeskunde bij het LUMC .
De hoogleraar zegt dit in het Leidsch Dagblad in het eerste deel van een serie over de alleroudste van Leiden, een serie die mede mogelijk is gemaakt door het Leids Mediafonds.
Leeftijd zegt niet zoveel meer
“We schieten graag in de hulpstand als we denken aan oude mensen, maar ze zijn zeker niet allemaal ziek en zielig. Niet iedereen heeft een rollator en niet iedereen heeft dementie. Oude mensen kunnen eenzaam zijn, maar jonge mensen net zo goed. Er is veel variatie onder ouderen. Leeftijd zegt niet zo veel meer”, aldus Gussekloo.
Tevreden met woning
Ouderen willen graag zelfstandig blijven wonen. Uit onderzoek van Leyden Academy on Vitality and Ageing naar de woonwensen van 75-plussers blijkt dat ouderen in Leiden vooral willen blijven wonen waar ze nu al wonen. 98 procent van de 75-plussers is tevreden met de eigen woning.
Hoe staat het met wijkwinkelcentra
Pieter Krol van de ChristenUnie snapt de nadruk op wonen wel, maar wil dat er veel meer wordt nagedacht over de fysieke en economische gevolgen van de landelijke politieke keuze om ouderen langer thuis te laten wonen. “Ik denk bijvoorbeeld aan de openbare ruimte”, zegt Krol in het Leidsch Dagblad. “Zijn de stoepen breed genoeg? Kunnen we beweegtuinen creëren voor ouderen? Hoe staat het met de wijkwinkelcentra in Leiden, want we kunnen niet verwachten dat ouderen altijd naar de Leidse binnenstad komen. En hoe staat het met het openbaar vervoer in de wijken?”
Leiden op leeftijd
Binnenkort verschijnt de evaluatie van ’Leiden op leeftijd’. Volgens wethouder Julius Terpstra van wonen, bouwen en welzijn gaat het goed met de uitvoering van de twintig vooraf afgesproken acties, maar is het ook bittere noodzaak dat hij verder gaat met dit thema vanwege die dubbele vergrijzing. Het actieplan gaat volgens de wethouder verder dan wonen doordat de gemeente voor verbindingen zorgt tussen bijvoorbeeld het wijkteam en de huisartsen.
Gemeente inventariseert woonwensen
De gemeente Leiden vraagt intussen 55-plussers in de Merenwijk naar hun woonwensen. De vragenlijst die onder 1500 bewoners is verspreid, is volgens de gemeente Leiden niet bedoeld om ouderen te stimuleren om te verhuizen uit hun soms grote woningen, maar om te inventariseren welke voorzieningen nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen.