Mantelzorgschool kan miljarden besparen

Een vakantieweek met cursussen voor mensen met dementie en hun partner leidt tot een besparing op zorgkosten van 14.000 euro per jaar per echtpaar.

Toch kost het Betty Birkenhäger, specialist ouderengeneeskunde bij Laurens en projectleider van ‘Beter thuis met dementie’, grote moeite het project toegankelijk te maken, aldus Zorgvisie.

Minder opnamedagen

Uit het promotieonderzoek van Birkenhäger blijkt dat alleen al op verpleeghuisopnames 4200 euro per jaar per echtpaar wordt bespaard in het eerste jaar nadat de cursus is gevolgd. Het gaat dan om twintig opnamedagen per jaar. Op dit moment is het alleen voor de inwoners van Leiden en Rotterdam en omstreken mogelijk om de vakantieweek bijna kosteloos te volgen. Zij hoeven alleen een eigen bijdrage van 200 euro te betalen.

Via Wmo ondoenlijk

Birkenhäger is in gesprek met het ministerie van VWS over reguliere financiering, maar het concept past volgens VWS het beste bij de Wmo en dat betekent dat gemeenten individueel benaderd moeten worden. ‘Het is voor ons niet te doen om met 344 gemeenten in gesprek te gaan’, zegt Birkenhäger in Zorgvisie.

Vakantieweek met workshops

‘Beter thuis met dementie’ is een soort vakantieweek bij een Bed & Breakfast voor stellen van wie een (beginnende) dementie heeft. Tijdens de vakantieweek volgt de mantelzorger verschillende workshops die erop gericht zijn beter te leren omgaan met en te zorgen voor de partner. Voor de partner met dementie is er een apart programma met activiteiten. De mogelijke kostenbesparingen zouden dus in de miljarden kunnen lopen.

Idee uit Australië

Birkenhäger kwam het idee tegen tijdens een nascholing in 2014 door een lezing van een Australische geriater over een soort mantelzorgschool. Zij werkte toen in de ambulante ggz waarbij ze veel bij mensen thuis kwam. ‘Ik realiseerde me dat we zoiets helemaal niet hebben in Nederland. Ik werd nieuwsgierig en ben naar Australië gegaan en kreeg complete draaiboeken mee naar huis van de mensen die het daar organiseerden.’

Effectief en kostenbesparend

Terug in Nederland zette ze een onderzoek op en kreeg subsidie voor innovatieve projecten voor mensen met dementie thuis. Ze promoveerde op het project in 2021 en wil door, want de infrastructuur is opgezet en de eerste ervaringen zijn positief, schrijft Zorgvisie: Het project is effectief en kostenbesparend.