Harde keuzes ouderenzorg onvermijdelijk

Het aandeel mensen dat in de zorg werkt mag de komende jaren niet verder stijgen. Dat is de inzet van het zogeheten Integraal Zorgakkoord dat het ministerie van VWS met alle partijen in de zorg wil sluiten.

Omdat de vraag naar zorg sterk toeneemt, betekent dit volgens de NOS dat harde keuzes nodig zijn over wat zorgverleners wel en niet kunnen doen.

Niet aan te ontkomen

“Met de ideeën van het zorgakkoord kun je harde keuzes in het aanbod van medisch-specialistische zorg wellicht voorkomen. Maar als je het hebt over langdurige zorg, met name voor de ouderen, dan ontkom je niet aan harde keuzes”, zegt Xander Koolman, gezondheidseconoom verbonden aan de Vrije Universiteit.

Discussie over 24-uurs luier geopend

Volgens Koolman zullen zorginstellingen pijnlijke keuzes moeten maken, zegt hij tegen de NOS. “Dus discussies of mensen die niet incontinent zijn maar vanwege personeelskrapte wél noodgedwongen een 24-uurs luier moeten dragen, kunnen weer terugkomen.”

Van uitmuntend naar redelijk goed

“Om überhaupt nog langdurige zorg aan ouderen te kunnen leveren kan het zijn dat we de kwaliteit van zorg bewust moeten gaan verlagen”, zegt Jochen Mierau, hoogleraar economie van volksgezondheid in Groningen, tegen de NOS. “In plaats van uitmuntende zorg voor één persoon wordt dan redelijk goede zorg voor twee personen mogelijk. Door lagere kwaliteitseisen wordt zorg minder arbeidsintensief en dat scheelt weer personeel waardoor je meer mensen kunt helpen.”

Bewust worden van toekomstbeeld

Koolman beseft dat de waarschijnlijke versobering van de zorg een onaangename boodschap is. “Maar de burger moet wel bewust worden van dit toekomstbeeld. Een land geeft het geld aan de zorg uit dat het kan missen en niet wat de bevolking eigenlijk nodig heeft.”