Of de vraag omlaag, óf de kwaliteit
‘De zorgvraag moet omlaag, of de kwaliteit van de zorg.’
Dat zegt Rob Leensen van accountantsbureau EY, coauteur van de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg, in Het Parool.
Ouders in huis nemen
“In Duitsland is het veel normaler dat kinderen hun zieke ouders in huis nemen en verzorgen. Die mantelzorg scheelt veel thuis- en verpleeghuiszorg. Dat gebeurt in Nederland nu niet of nauwelijks, maar kan natuurlijk wel een oplossing zijn voor de toekomst.”
Niet meer alles uit de kast
Als de zorgvraag moet verminderen, betekent dat bijvoorbeeld dat een arts voor een 79-jarige met een broze gezondheid simpelweg niet meer alles uit de kast haalt, omdat de schaarse middelen worden besteed aan mensen met een betere prognose. Ook ziektepreventie kan meer mensen weghouden uit de spreek- en behandelkamers. “Maar daarop zet Nederland maar mondjesmaat in,” aldus Leensen in Het Parool. “Er zijn geen financiële prikkels voor.”
Minder douchen, minder toezicht
Daling van de kwaliteit kan de zorg eveneens toekomstbestendiger maken. “Een verpleeghuis dat bijvoorbeeld honderd mensen opneemt en het rapportcijfer 8 krijgt voor de zorgkwaliteit, kan er ook voor kiezen om 140 ouderen te verzorgen met het rapportcijfer 6,” zegt Leensen. “Dan worden ouderen bijvoorbeeld minder vaak gedoucht en is er minder toezicht, maar zo voorkom je een wachtlijst van 40 mensen die thuis nauwelijks te handhaven zijn.”
We zullen wel moeten
Minder goede zorg zal op individueel niveau vermoedelijk als verlies voelen, terwijl er op maatschappelijk niveau meer zorg voor meer mensen tegenover staat. Een politieke partij die voorstelt om de zorg te versoberen, lijkt weinig kans te maken bij de verkiezingen. “En als zo’n veranderingspartij dan toch aan de macht komt, is het moeilijk om binnen vier jaar fundamentele wijzigingen in het stelsel door te voeren,” aldus Leensen in Het Parool. “Maar we zullen uiteindelijk wel moeten.”