Iedere maand weer afwachten of je het redt
De AOW moet onmiddellijk worden verhoogd. Dat eist de Seniorencoalitie – bestaande uit ANBO, KBO-PCOB, de Koepel Gepensioneerden en NOOM – in reactie op de explosieve prijsstijgingen.
De prijsstijgingen hebben veel ouderen in acute financiële problemen gebracht, aldus het verbond in de Telegraaf.
Water aan de lippen
De financiële injectie is volgens de Seniorencoalitie noodzakelijk om ouderen in staat te stellen hun boodschappen en energiekosten te kunnen blijven betalen. “We willen dat de volledige verhoging van het minimumloon, en daarmee dus ook de AOW, naar voren wordt gehaald. Want deze extreme tijden vereisen gewoon buitengewone maatregelen. Het water staat heel veel senioren al tot aan de lippen en we moeten voorkomen dat het fout gaat aflopen. Want heel veel mensen hebben geen financiële buffer om dit nog langer op te vangen.”
Alleen brood of soep
Bijna een kwart van de ouderen heeft door de hogere kosten van energie en boodschappen moeite om rond te komen, meldt de Seniorencoalitie. Eén op de acht zegt geen buffer of spaarpot te hebben. “Dan hebben we het over zo’n half miljoen mensen, die nu al moeten bezuinigen op hun boodschappen en extraatjes”, zegt directeur Ingrid Rep van KBO-PCOB in de Telegraaf. “En tien procent van die mensen vervangt de avondmaaltijd al door brood of soep.”
Geen leuke extra’s meer
Vier op de vijf ouderen zeggen hun uitgaven door de prijsstijgingen inmiddels aan te passen. Directeur Rep: „Bijna zestig procent let extra op het energieverbruik, 28% bespaart op boodschappen en 27% van de senioren geeft minder tot niets meer uit aan leuke extra’s, zoals vakanties en restaurants. Heb je al die jaren hard gewerkt en dan zijn deze financiële zorgen je beloning.”
En straks nog de energierekening
Voor de 77-jarige heer Van Oldebarneveld uit Apeldoorn zou een extraatje welkom zijn, zegt hij in de Telegraaf. “Het is echt kijken waar de aanbiedingen zijn. Iedere maand is het weer afwachten of je het redt. Ik maak me echt zorgen als straks de energieafrekening komt. Maar het is vanuit de overheid oorverdovend stil.”