Senioren Journaal van vrijdag 12 augustus

Nu het hele jaar door kwetsbaar

Corona is niet meer het hoofdprobleem voor ouderen, zegt hoogleraar Jos Schols. “Het is nu de hitte.” Hij concludeert dat senioren inmiddels het hele jaar door kwetsbaar zijn. “In het najaar en de winter zijn er de infecties, in de zomer is er de hitte.”

Herstelgerichte Hulp van gemeente

Inwoners die bij de gemeente Het Hogeland aankloppen voor dagelijkse ondersteuning krijgen met Herstelgerichte Hulp de mogelijkheid om fitter oud te worden. Op die manier blijven inwoners zo lang mogelijk zelfredzaam, aldus EemsKrant.

Dagelijks ontmoetingsmomenten

De Aalster Seniorenvereniging (ASV), Seniorenvereniging Waalre en Kring Waalre gaan alle senioren in de gemeente Waalre dagelijks ontmoetingsmomenten bieden, aldus het Eindhovens Dagblad. ASV wil van het nieuwe horecagedeelte van de verbouwde sporthal ’t Hazzo een ontmoetingsruimte maken waar alle senioren, dus ook niet-leden, altijd terecht kunnen.

Wat leven aangenaam maakt, is onbetaalbaar

Het is iedere maand weer een puzzel om rond te komen, schrijft een AD-lezer: De dingen die het leven van een gepensioneerde aangenaam maken zijn niet meer te betalen, zoals een terrasje of een dagje strand. Waarom kan dit in het buitenland wel? Gratis openbaar vervoer voor 65-plus, korting op bijvoorbeeld een abonnement voor een sportschool? Ook een buurtcentrum waar je met andere ouderen wat gezelligheid kunt hebben, valt niet in de begroting van de gemeente. Het antwoord is thuisblijven en vereenzamen, met alle gevolgen van dien. Dit hebben wij na een leven hard werken niet verdiend.

Sociale visite huisarts dreigt uit te sterven

Tot voor kort waren zogenaamd sociale visites door huisartsen heel gewoon, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn Volkskrant-column. Maar ze dreigen uit te sterven. “Dokters zitten achter de telefoon of hun scherm. Ze beantwoorden mails, doen videoconsulten en bellen. Dat kost minder tijd, maar ik vind ze saai. De meeste huisartsen hebben geen tijd om naar levensgeschiedenissen te luisteren.”

Werken na AOW-gerechtigde leeftijd

Werkgevers die in verband met krapte op de arbeidsmarkt vacatures niet gevuld krijgen doen er goed aan, schrijft een lezer van de Telegraaf, zich te verdiepen in de wet ’Werken na AOW-gerechtigde leeftijd’. “Het potentieel werkzoekende, vitale, gemotiveerde en ervaren AOW’ers is groot en ververst ieder jaar. Wellicht door onbekendheid met deze wet is deze gemotiveerde doelgroep door klagende werkgevers nog niet benaderd. Dat is een gemiste kans.”

Aaihonden brengen herinneringen boven

Een reus van een hond en vier kleintjes kregen de bewoners van het Eindhovense Engelsbergen vorige week op bezoek. De Geldropse honden vormen de aaihondengroep die volgens het Eindhovens Dagblad de senioren, die intensieve zorg nodig hebben, een leuke middag bezorgen.

Kan het bejaardenhuis niet terugkomen?

Mensen vragen zich af of het bejaardentehuis niet terug kan komen, aldus het Nederlands Dagblad in een rubriek waarin wordt bericht over wat de aandacht trekt op sociale media. ‘Wat zou het mooi zijn als de bejaardenhuizen terug zouden komen’, schrijft Dave Groenland in een veelgelezen tweet. Een van de medestanders: ‘Betere zorg en nog veel efficiënter ook.

Samen gezellig een balletje werpen

Bij OldStars basketbal gaat het er niet om zoveel mogelijk te scoren. “De beweegvormen zijn laagdrempelig. Bij elke training staan ontmoeting en sociaal contact centraal”, zegt basketbalclub Uitsmijters in het Almelo’s Weekblad.

Wijkverpleegkundige regelt Wmo-hulp

In de gemeenten Hellendoorn en Oldenzaal gaan wijkverpleegkundigen binnenkort de Wmo-indicatie regelen voor kwetsbare ouderen. In een deel van Enschede gebeurt dit nu al. Uit een kleinschalig experiment in die wijk blijkt volgens Binnenlands Bestuur dat het gemeenten geld kan besparen. ‘Uiteindelijk hopen we deze werkwijze in heel Twente te gaan invoeren.’

Laat voldoende informatie achter

De ultieme tip over pensioen komt van voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, aldus een ABP-serie waarin bekende Nederlanders vertellen over hun werk, ouder worden en pensioen. Hij geeft het advies om voldoende informatie over je leven vast te leggen: “Welke vorm je ook kiest: of je het vertelt of opschrijft of inspreekt en opneemt. Dat maakt niet uit. Wat het oplevert zijn mooie herinneringen en en passant kunnen je kinderen er misschien ook nog wat van leren.”

Hoe ondervoeding voorkomen

Samen met zorgverzekeraar VGZ wil KBO-Brabant graag helpen om ondervoeding te voorkomen. “We leggen graag aan u uit wat ondervoeding met uw lichaam doet. En hoe u het herkent. Maar ook wat u zelf kunt doen. Met praktische tips over hoe u gezond en eiwitrijk kunt eten.”

Airco-advies niet te geloven

De prominente milieueconoom Jetske Bouma vindt het volgens het AD ‘niet te geloven’ dat in het Nationaal Hitteplan wordt geadviseerd bij hoge temperaturen de airco aan te zetten. Dat advies druist volgens haar in tegen alle pogingen om duurzamer met energie om te gaan. “In Madrid mag de airco in openbare gebouwen en bedrijfsruimtes niet lager dan 27 graden en dan gaan wij doodleuk bij 25 graden zeggen dat je de airco aan moet doen. Ik vind het onthutsend dat een publiek instituut dit als oplossing aandraagt.”