Dementievriendelijke woningen hard nodig
Dementie is in 2040 de belangrijkste ziekte waaraan mensen overlijden. Daarom moet van de vele te bouwen seniorenwoningen een deel dementievriendelijk zijn, wil de mantel- en professionele zorg straks niet bezwijken.
Dat schrijft directeur-bestuurder Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland in de Volkskrant.
Sociaal contact
Als we nalaten te handelen, stapelen de problemen zich op,aldus Wilmink. Er is volgens haar inmiddels al goed onderzoek gedaan naar dementievriendelijke woningen. “Denk aan geclusterde, maar zelfstandige woningen met gemeenschappelijke ruimten voor sociaal contact en zorg als dat nodig is, waarbij domotica bijdraagt aan bijvoorbeeld veiligheid en medicatie-inname. Denk ook aan bewegwijzering in de wijk en contrastrijke kleuren in de woning zodat deuren, wc-brillen, lichtknopjes en andere voorwerpen kunnen worden onderscheiden.”
Goed ingericht zorgproces
Met het bouwen van dergelijke woningen, kan noodzakelijke zorg bovendien efficiënt worden geleverd en is snelle opschaling van zorg makkelijker, mocht dat nodig zijn. “Zo’n goed ingericht zorgproces draagt flink bij aan het werkplezier van professionals en zorgt voor fors minder uitval onder mantelzorgers.”
Ministerie moet investeren
Zoals vaker in de domeinen zorg, welzijn en wonen ontstaat de winst niet op dezelfde plek als waar de investeringen plaatsvinden, schrijft de bestuurder van Alzheimer Nederland in de Volkskrant. “Wij roepen de minister voor Langdurige Zorg op om daarom de portemonnee te trekken. De winst van dementievriendelijke woningen ligt immers vooral bij zorg en welzijn (kwaliteit van leven mensen met dementie en hun mantelzorgers, kwaliteit van/plezier in werken van professionals, maar ook lagere Wmo-kosten, efficiëntere thuiszorg, minder crisisopnamen en minder intramurale verpleeghuiszorg), maar de kosten vooralsnog niet.”