Oplossingen wonen en zorg afdwingen

Gemeenten hebben te lang weggekeken van de problemen rond wonen en zorg voor ouderen.

De minister moet ingrijpen en gemeenten middels  een ‘aanwijzing’ dwingen tot actie, zoals dat eerder ook gebeurde voor asielzoekers. Dat zegt voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant in het Eindhovens Dagblad in reactie op de snel oplopende wachtlijst voor verpleeghuizen in Zuidoost-Brabant.

Rapporten stapelen zich op

“Vergrijzing, tekorten aan personeel. We zien het allemaal al jaren aankomen. Al jaren stapelen de rapporten zich op. Maar er gebeurt niks. Ik heb er tabak van.” Op 2 juli gaat het jaarlijkse congres van KBO-Brabant, te houden in het provinciehuis, over wonen en zorg. Gastspreker: minister voor langdurige zorg Conny Helder.

Veel tijd verloren

In maart is in ZO-Brabant een regionale taskforce gestart, die werkt aan een plan. Bisschops en anderen van KBO-Brabant zijn hierbij betrokken. Maar dat neemt niet weg dat hij baalt. “We hebben echt heel veel tijd verloren. De afgelopen vier jaren waren verloren jaren.”Er is altijd wel wat. Als corona weer terugkomt, gaan we dan weer niks doen?

Vrijblijvendheid moet eraf

Er zijn her en der wel mooie initiatieven, zegt de Brabantse KBO-voorzitter in het Eindhovens Dagblad, maar het ontbreekt aan opschaling, versnelling. “Verleiden werkt niet. Dan moet de minister dus actie afdwingen. De vrijblijvendheid moet eraf.” Bijvoorbeeld door gemeenten die het goed doen extra geld te geven, en gemeenten die achterblijven te korten. “Een soort boetesysteem.”

Overal is op beknibbeld

Het idee van de minister om ouderen (nog) langer thuis te laten wonen spreekt Bisschops op zich wel aan. “Maar dan moet er wel fors geïnvesteerd worden. In de praktijk hebben gemeenten het ouderen juist moeilijker gemaakt om thuis te blijven wonen: huishoudelijke hulp, trapliften en andere hulpmiddelen, dagbesteding: overal worden drempels opgeworpen, overals is op beknibbeld.”