Hoe vermijd je vallen
Veel ouderen hebben er last van: vallen, met soms ernstige complicaties als gevolg. Jaarlijks komt één derde van de ouderen ten val.
Een derde van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar, zo blijkt volgens de Trouw-rubriek Het Consult uit cijfers van Veiligheid.nl, het kenniscentrum op het gebied van het voorkomen van letsel. Bij 85-plussers is dat zelfs 60 procent. Zo’n 10 procent van de valpartijen leidt tot ernstig letsel, zoals botbreuken. Dagelijks overlijden gemiddeld veertien ouderen aan de gevolgen van een val.
Naar de valpoli
Klinisch geriater Wouter Overbeek werkt op de valpoli van het St. Jans Gasthuis in Weert,waar valanalyses gedaan worden. “We gaan als een soort detective te werk bij het in kaart brengen van risicofactoren”, zegt hij. “In drie uur tijd doet de geriater samen met de fysiotherapeut en verpleegkundige een heel breed onderzoek naar zaken die de kans op vallen kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk maken we een persoonlijk behandelplan.” Wie in het afgelopen jaar twee keer is gevallen, of één keer en daarnaast problemen heeft met lopen, doet er goed aan om een verwijzing naar de valpoli te vragen, zegt Overbeek in Trouw.
Tips om fit te blijven
Er zijn allerlei factoren die de kans op een val vergroten. Ouderen kunnen veel doen om fit te blijven, zegt Nathalie van der Velde (hoogleraar ouderengeneeskunde aan het Amsterdam UMC en gespecialiseerd in valpreventie.): Vijf keer per week matig intensief bewegen (door te wandelen, fietsen of stevige huishoudelijke klussen), eten volgens de schijf van vijf en zo min mogelijk alcohol gebruiken.
Valangst overwinnen
De Amsterdamse hoogleraar adviseert in Trouw ook: vooral niet bang worden om te vallen. Valangst kan er juist voor zorgen dat ouderen vaker vallen, doordat ze verkrampt gaan lopen, of niet meer zo vaak bewegen en spierkracht verliezen. Een fysiotherapeut kan helpen valangst te overwinnen. Ook zijn er speciale beweeg- en valtrainingen in groepen, die daarbij kunnen helpen.