Senioren Journaal van maandag 16 mei
Ouderen voor ouderen 1
Bestuurders, beleidsmakers en politici doen er goed aan het enorme reservoir van fitte ouderen die nog geen mantelzorg doen te mobiliseren voor de ouderenzorg, zegt gezondheidszorgeconoom Marcel Canoy. ‘Organiseer op wijkniveau sociale activiteiten voor hulpbehoevende en vitale ouderen.’
Ouderen voor ouderen 2
Psychogerontoloog Huub Buijssen kan maar één oplossing bedenken die soelaas biedt: gezonde ouderen beneden de 75 gaan vragen (of verplichten) om – bijvoorbeeld twee dagen per week – mantelzorg te bieden aan hun hulpbehoevende leeftijdgenoten.
Ouderen voor ouderen 3
In Vitality Clubs komen mensen uit de buurt samen om te bewegen. Er is geen professionele coach, de bijeenkomsten kosten niets, mensen helpen elkaar en het is een groot succes. “Mensen doen mee om fitter te worden, maar blijven terugkomen omdat ze het gezellig vinden.”
Ouderen inzetten tegen personeelstekorten
Minister Karien van Gennip pleit ervoor om meer gebruik te maken van ouderen in de strijd tegen personeelstekorten. “We hebben iedereen hard nodig, ook ouderen”, aldus de bewindsvrouw in WNL Op Zondag. Ze vindt dat werkgevers moeten blijven kijken naar de mogelijkheid om ouderen die willen in dienst te nemen.
75-plussers zijn meer gaan bewegen
75-plussers voldeden in 2021 het minst vaak aan de Beweegrichtlijn, maar dit aandeel nam wel toe, meldt het CBS: van 27 procent in 2017 naar 33 procent in 2021. Zij zijn verschillende activiteiten meer gaan doen, met name wandelen in hun vrije tijd. Van de 65- tot 75 jarigen voldeed 49 procent aan de Beweegrichtlijnen, dit is nagenoeg gelijk gebleven.
Miljoenen aan pensioengelden blijven liggen
Pensioenfondsen zijn vele duizenden deelnemers aan wie ze pensioenen willen uitkeren kwijt. Honderden miljoenen euro’s liggen te wachten op deze onvindbare groep, die vooral bestaat uit mensen die in het verleden maar korte tijd ergens werkten.
Levenstestament steeds populairder
Het levenstestament wordt steeds populairder. Vorig jaar werden er volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bijna 170.000 opgesteld. Niets vastleggen kan voor problemen zorgen. Advies: leg niet alle verantwoordelijkheid bij één bekende.
Ouderen in de kou
De gevolgen van armoede treffen ouderen extra zwaar, aldus het Amsterdamse Oost-Online. Chronische stress en geldzorgen zijn niet goed voor de gezondheid en het welzijn. De gordijnen blijven dicht en sociaal isolement ligt op de loer. Armoede, eenzaamheid, depressie en dementie zijn hierdoor aan het gezicht onttrokken.
Stukje vlees onbetaalbaar
De stichting Helpende Hand 0546 in Almelo is vooral een vangnet voor mensen die (nog) niet bij de voedselbank terecht kunnen. Het gaat om een groeiende groep, weten de vrijwilligers van de stichting. Met name het aantal ouderen dat in armoede leeft, neemt toe,zeggen zij in dagblad Tubantia. “Een vrouw van 70 jaar bijvoorbeeld, vertelt dat ze nooit meer vlees eet, onbetaalbaar voor haar.”
Waarom al die regels voor vrijwilligers?
Als samenleving zijn we op een dood spoor beland waar de overheid door regelzucht initiatieven van vrijwilligers smoort, schrijven een wetenschapper en de secretaris van de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen: Steeds minder mensen willen (of durven) als vrijwilliger aan de slag.
Les in de kunst van het vreedzaam sterven
Nog te vaak zijn artsen en verpleegkundigen gericht op het genezen van een patiënt, ook als die niet meer beter kan worden. Een cursus palliatieve zorg moet hun blik verbreden. ‘Er is onder artsen en verpleegkundigen een honger naar meer kennis over palliatieve zorg.’
Direct de juiste zorg
Een pilot om de acute zorg voor kwetsbare ouderen in een crisissituatie te verbeteren lijkt halverwege al een succes. Nu ontvangt 75 procent van de cliënten in de doelgroep direct de juiste indicatie en vervolgzorg.
Aanklacht om uitblijven kleinkind
Een echtpaar uit de noordelijke Indiase staat Uttarakhand daagt hun enige zoon voor de rechter, meldt de Volkskrant: Na zes jaar getrouwd te zijn, heeft hij hun nog steeds geen kleinkind geschonken. De ouders eisen een compensatie van 50 miljoen roepies (623 duizend euro) als er binnen een jaar geen baby komt. Hun advocaat zegt dat ‘het de droom van elke ouder is om opa of oma te worden. Ze wachten al jaren’.