Levenstestament steeds populairder

Het levenstestament wordt steeds populairder. Vorig jaar werden er volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie bijna 170.000 opgesteld.

Niets vastleggen kan voor problemen zorgen, zegt in NRC notarieel jurist Chanien Engelbertink,  die in 2010 samen met een groep andere notarissen een blauwdruk voor een levenstestament ontwierp.

Rechter laat je niet los

“Als je eenmaal wilsonbekwaam bent, kan alleen de rechter iemand benoemen die namens jou beslissingen mag nemen. De rechter laat je vervolgens niet meer los: de gemachtigde moet jaarlijks verantwoording afleggen, en vooraf toestemming vragen voor grote beslissingen.” Dat is emotioneel belastend, tijdrovend en duur voor de samenleving, zegt Engelbertink.

Geen keuze

Simone Sinjorgo (56) vertelt in NRC dat zij in haar levenstestament twee mensen heeft staan die ongeveer van haar eigen leeftijd zijn. “Maar wie zegt dat zij er nog zijn als het later nodig is? Het zou fantastisch zijn als ik ook een jonger persoon tegenkom die ik genoeg vertrouw om in mijn levenstestament op te nemen. Maar op dit moment heb ik die keuze niet.”

Jongere generaties

Theo van Tilburg, hoogleraar sociale gerontologie aan de Vrije Universiteit, zegt: “Buiten kinderen en aangetrouwde kinderen hebben ouderen heel weinig contact met jongere generaties. Ze komen wel jongere mensen tegen, maar hebben nauwelijks de gelegenheid om met hen een persoonlijke band op te bouwen.”

Hoe het mis kan gaan

Piet Veldhuizen, directeur van bewindvoerdersbureau Vooruitblik, adviseert in NRC om alle verantwoordelijkheid niet bij één bekende te leggen. “Regel nog iemand die toezicht houdt, of het nou een familielid of een professionele partij is.” Hij kan “zo tientallen gevallen voor de geest halen waar het verkeerd ging”.

Bijzonder kwetsbaar

Wie er verder alleen voor staat, is volgens Veldhuizen bijzonder kwetsbaar. “Als je je door een goedwillende buurman laat helpen en het gaat mis, kan het jaren duren voordat je bij ons in beeld komt. Je kan geïsoleerd raken, bijvoorbeeld omdat de gemachtigde er baat bij heeft om dat zo te houden. En dat terwijl die persoon je bankrekening beheert.”