Senioren Journaal van donderdag 12 mei
Zorgverlener krijgt hulp bij plat praoten
Bewoners van verzorgingstehuizen worden nog maar mondjesmaat in hun eigen dialect aangesproken. En de zorgverlener verstaat de streektaal ook lang niet altijd. Dit zorgt voor onbegrip over en weer. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers lanceert deze week daarom een vertaalgids, voor werkenden in de zorg: Eerste Hulp bi-j Plat Praoten.
Midden-Holland Gedeelde Zorg
Zorgaanbieders en gemeenten in Midden-Holland slaan de handen ineen om goede zorg overeind te houden. De inzet is zo lang mogelijk gezond thuisblijven en als er echt zorg nodig is die direct op de juiste plek leveren. Een van de initiatieven is een Regionaal Transferpunt Midden-Holland, dat 24 uur per dag bereikbaar is.
Kommee helpt ouderen weer op pad
De gemeente Mook en Middelaar gaat met Kommee als eerste gemeente van Noord-Limburg senioren ondersteunen om hun weg (terug) te vinden binnen het (openbaar) vervoer, meldt Regio Online. Inclusief Buurt- en Wensbus. Het gaat om een samenwerking van gemeente, vervoerders, dorps- en wijkraden en KBO-afdelingen.
Gladde klinker voor wethouder
Bewoners in de Groningse wijk Vinkhuizen haalden gisteren een klinker uit de straat om aan de wethouder te overhandigen. Met de boodschap dat de gladde klinkers snel moeten worden vervangen. “Ouderen durven niet meer naar buiten”, zeggen ze tegen Oog TV.
Angst en depressieve klachten bij ouderen
Ons Raadhuis in Velp, een laagdrempelig initiatief voor ouderen voor ontmoeting, educatie en ondersteuning, start een cyclus van vier lezingen over angst en depressieve klachten bij ouderen. De lezingen zullen gegeven worden door Gert-Jan Hendriks en zijn onderzoeksteam van de leerstoel over angst en depressie bij ouderen aan Radboud Universiteit.
In verpleeghuis valt heel wat te lachen
Verzorgende Erna Correljé, actief lid van toneelvereniging Arto Post Laboro, ziet in het Schoonhovense verpleeghuis Borchleen veel onbedoelde toneelscènes voorbij komen. Zo ontstond het idee voor de voorstelling ‘Verder van huis’, die vier keer in Gouda wordt uitgevoerd, aldus AD Groene Hart. “Weet je dat dementerende ouderen vaak veel humor hebben?”
Hapje en praatje: jongeren koken voor ouderen
Jongeren in Venray zetten hun beste beentje voor en helpen mee om ouderen een smakelijke maaltijd voor te schotelen. Met het project ‘Jongeren koken voor ouderen’ wordt ouderen middels een gezamenlijke maaltijd een gezellige activiteit geboden, maar komen jongeren tevens met hen in contact, schrijft dagblad De Limburger: Een hapje en een praatje.
Lintje voor KBO-vrijwilliger
Bert Dewaide uit Munstergeleen is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Munstergeleen. Als ouderenadviseur helpt hij senioren bij hulpvragen op het gebied van onder meer zorg en welzijn. Tevens is Dewaide namens de KBO betrokken bij het beheer van de internetcorner voor vragen over de digitale wereld, aldus dagblad De Limburger.
Helaas, gebrek aan personeel
Een Parool-lezer schrijft dat haar moeder ruim 80 is en bij het voeren van haar huishouden ondersteuning nodig heeft. “Na het nodige papier- en regelwerk is vastgesteld dat zij vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) recht heeft op 2 uur thuishulp per week. Door de WMO moeten burgers zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Maar helaas, aan het recht van mijn moeder kan geen uitvoering worden gegeven omdat er gebrek aan personeel is.”
Goede zorg van vroeger kostte veel minder
“Toen ik jaren geleden in de thuiszorg werkte”, schrijft een Volkskrant-lezer uit Groningen, “was er één kantoorruimte voor de leidinggevende en voor overleg met de teams. Inmiddels huist de thuiszorg in grote, nieuwe kantoren en zijn er zeer goed betaalde directeuren, secretariaten en raden van bestuur. Ik durf de stelling aan dat met de goede zorg van vroeger zeker een kwart van de kosten is bespaard.”