Pensioenwet onacceptabel

De Seniorencoalitie vindt de Wet Toekomst Pensioenen in de huidige vorm onacceptabel: Al vóór 2027 moeten de pensioenen worden geïndexeerd, maar daar is in het wetsvoorstel weinig zicht op. Daarmee breekt het kabinet zijn belofte van een koopkrachtig pensioen.

Bovendien dreigt de koopkracht van het pensioen daarna op een structureel lager niveau te liggen. Het vertrouwen in en draagvlak onder gepensioneerden en oudere werknemers voor het nieuwe pensioenstelsel dreigt verloren te gaan.

Wispelturige marktrente

Het perspectief op indexatie in de periode tot 2027 is geheel afhankelijk gemaakt van de uitermate wispelturige marktrente. Een kleine uitslag van tienden van procenten geeft al grote effecten op de dekkingsgraad. Daarmee ontkent het kabinet het karakter van het pensioenstelsel, dat is gebaseerd op rendementen, die gemiddeld circa 7 procent bedragen.

Indexatieachterstand 23%

De Seniorencoalitie van ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM wijst erop dat voor de grote meerderheid van de gepensioneerden de indexatieachterstand al rond de 23% bedraagt. Dat terwijl de pensioenvermogens sinds 2008 ruim verdubbeld zijn tot circa 1800 miljard euro.

Doorzichtige goednieuwsshow

KBO-Brabant en de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) veroordelen “de doorzichtige goednieuwsshow waarmee het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers een onuitvoerbaar wetsvoorstel proberen te verkopen aan de Nederlandse bevolking. Het beoogde nieuwe pensioenstelsel is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat, maar creëert wél een heleboel problemen.”

De klok 100 jaar terug

“Helaas hebben landelijke belangenverenigingen van werknemers en gepensioneerden te lang mee gepolderd, daarmee de suggestie wekkend dat er draagvlak in de samenleving is voor een dergelijke pensioenstelselherziening”, aldus KBO-Brabant en NBP. Beide organisaties vinden dat het voorgestelde pensioenstelsel de klok honderd jaar terugzet.