Trynwâlden zet in op samenredzaamheid

Ouderen moeten zelfredzamer worden. In de Trynwâlden bereiden de zeven dorpen zich daar op voor met het burgerinitiatief Trynwâlderein. “Wij zetten in op samenredzaamheid”, zeggen zij in de Leeuwarder Courant.

Het initiatief is in 2020 al in gang gezet met het oog op de vergrijzing in een samenleving met groeiend personeelstekort in zorg en welzijn. De startbijeenkomst is zaterdag in Pro Rege in Oentsjerk.

Wederkerigheid

Van de tweeduizend 65-plussers in de Trynwâlden hebben 160 ouderen zich inmiddels aangemeld. Bijna allemaal kunnen ze helpen, zo’n 40 van hen hebben ook een hulpvraag. Wie zich opgeeft op de website krijgt een telefoontje of een huisbezoekje:  Trynwâlderein wil van de ouderen weten wat ze nodig hebben en wat ze voor een ander kunnen betekenen, zodat er sprake is van wederkerigheid.

Verzet met resultaat

De oprichting van Trynwâlderein vloeit volgens de Leeuwarder Courant voort uit het verzet tegen de dreigende sluiting van een voorziening voor ouderen met dementie, in 2019. Familieleden wisten dit met steun van een flink deel van de bevolking te voorkomen. Een nieuwe aanbieder zette Noflik Wenje binnen Heemstra State in Oentsjerk voort. Het aantal woonplekken wordt zelfs uitgebreid van tien naar vijftien, en ze zijn niet meer alleen voor ouderen met dementie.

Eenvoudige proef

Er ligt een plan klaar om in de Trynwâlden een eenvoudige proef te houden met zorg die minder wordt belemmerd door regelgeving en zich richt op betere samenwerking tussen professionals en vrijwilligers, wordt toegelicht in de Leeuwarder Courant. “Ook landelijk wil men dit. Met zorginstellingen, de gemeente en de zorgverzekeraar zijn we daarover in gesprek. Hier lukt het nog niet.”