Betere sfeer met andere verlichting

Bij Huize Wilhelmina van Sonsbeeck in Zwolle is geëxperimenteerd met betere, veel fellere verlichting, en de resultaten zijn verbluffend; veel bewoners zijn overdag alerter en slapen ’s nachts rustig door.

De keus voor de speciale verlichting komt volgens RTV Oost voort uit een probleem: ruim de helft van de 35 bewoners met dementie in het zorghuis werd elke nacht wakker, vaak meerdere keren. Het was een ondoenlijke klus voor de nachtdienst om iedereen weer terug in bed te krijgen zonder dat er ongelukken gebeurden.

Dit werkt veel beter

“We denken al snel: ‘er moet meer personeel bij’, bijvoorbeeld in de nachtdienst, of ook overdag om de mensen te activeren. Maar die mensen zijn er domweg niet”, zegt de locatieregisseur van het zorghuis bij RTV Oost. “En zo’n lamp pakt de oorzaak van een probleem aan, dat werkt veel beter. We moeten ook naar de toekomst toe met minder mensen voor meer ouderen zorgen, en daarbij zijn technologische oplossingen ook nodig.”

Biodynamisch

De ergotherapeut kwam met het idee om de biodynamische verlichting van Sparckel in te zetten:  “Fellere verlichting associëren we met ongezellig, maar als het voor ons knus en gezellig is, valt de bewoner met dementie in slaap, Daar is weinig gezelligs meer aan.”

Aangenaam diffuus licht

De lampen zijn wel zo gemaakt dat ze niet verblinden en een sterk, maar aangenaam diffuus licht verspreiden. Na een proef in één van de vijf huiskamers van de kleinschalige woonvoorziening is deze maand de verlichting in alle huiskamers neergezet. Ook op andere locaties van IJsselheem komt dit soort verlichting, aldus RTV Oost.

Biologische klok

De lampen helpen de biologische klok van de bewoners een handje waardoor het dag-nachtritme verbetert. Maar daarmee zijn niet direct alle slaapproblemen van de baan. “Als de onrust wordt veroorzaakt door een verstoord ritme, dan kan je dat hiermee grotendeels oplossen. Maar een lamp vervangt niet een medewerker.”