Wanhoop over stijgende prijzen
Bij vakbond CNV loopt het aantal telefoontjes met verontruste leden gestaag op. De hoge energierekening is de grootste zorg, maar ook duurdere boodschappen treffen mensen direct in de portemonnee. De prijsverhogingen treffen iedereen, maar de echte pijn zit bij mensen die een klein pensioen hebben of een uitkering, zegt voorzitter Piet Fortuin in het AD na een peiling onder de leden.
Oudere migranten in problemen
Dat die groep financieel hard getroffen is, bevestigt Noom, de netwerkorganisatie voor oudere migranten. Vrijwilligers krijgen dagelijks wanhopige mensen aan de telefoon. “We hadden al de indruk dat het een groot probleem is onder oudere migranten, maar het is nog ernstiger dan we dachten”, zegt coördinator Lucia Lameiro bezorgd. Veel mensen hebben volgens haar geen idee meer hoe ze de hoge energienota moeten betalen. “Vaak hebben deze mensen al geen volledige AOW of soms slechts een klein aanvullend pensioen.”
Stilte voor de storm
Bij ouderenorganisaties en vakbond FNV komen eveneens meer telefoontjes binnen, maar roodgloeiend staan de lijnen nog niet. Dat lijkt stilte voor de storm. Energiebedrijven houden er rekening mee dat het aantal klanten met betalingsproblemen op gaat lopen, aldus het AD. Die vrees deelt coördinator Lameiro van Noom. “De 200 euro energiecompensatie voor mensen met een laag inkomen is een lachertje als je bedenkt dat mensen soms meer dan 2000 euro extra per jaar gaan betalen.”
Politiek in actie?
Bovendien kan het volgens Lameiro nog maanden duren voordat mensen het geld op de rekening hebben; veel gemeenten zijn nog druk met het opzetten van de loketten voor compensatie. Fortuin vindt dat de politiek met een koopkrachtplan voor werkenden, senioren en uitkeringsgerechtigden moet komen. Ook het netwerk Noom hoopt dat de politiek in actie komt. Volgens de netwerkorganisatie heeft een grote groep ouderen weinig over om nog op te bezuinigen.
Drie lagen kleding
Het AD portretteert een 85-jarige Rotterdammer Hij trekt tegenwoordig drie lagen kleding aan. Hij is zo bang voor de hogere stookkosten dat hij de kachel niet meer durft aan te zetten. Een Noom-vrijwilliger: “Veel ouderen zitten in een financieel schrijnende situatie, ook deze meneer.” Sinds vorig jaar betaalt hij al 182 euro aan stookkosten en daar komt 80 euro bovenop voor gas en elektra. Dit gaat dit jaar nog verder omhoog, alleen is nog niet bekend met hoeveel. “Meneer leeft nu al onder de armoedegrens; hij heeft minder dan 130 euro per maand. Hij gaat nergens naartoe, want er is geen geld.”