Senioren Journaal van woensdag 23 februari

Wanhoop over stijgende prijzen

Vrijwilligers van Noom, de netwerkorganisatie voor oudere migranten, krijgen volgens het AD dagelijks wanhopige mensen aan de telefoon, die de stijgende energierekening en de duurdere boodschappen niet meer kunnen betalen. Het CNV wil een koopkrachtplan voor werkenden, senioren en uitkeringsgerechtigden. Ook Noom roept op tot politieke actie.

 

Maak samenwonen aantrekkelijker

Er zijn in Nederland sterke prikkels tegen samenwonen, vooral in de AOW. Het wegnemen van die prikkels kan een flink deel van het woningtekort oplossen, zonder ook maar één woning te bouwen, aldus een artikel in ESB. Er zijn één miljoen alleenstaande AOW’ers . Gewezen wordt ook op andere positieve effecten van samenwonen, zoals afname van de eenzaamheid.

 

Blue Zone als droom

“Onze droom vormt de leidraad: een Blue Zone in Stichtse Vecht”, aldus de nieuwsbrief van Seniorenraad Stichtse Vecht. “Een Blue Zone is een leefomgeving waar mensen zelfstandig en zelfredzaam, gelukkig en gezond heel oud kunnen worden. Om dat te verwezenlijken hanteren we het model van Positieve Gezondheid.”

 

Zelftest voor je bij oudere op bezoek gaat

Onder de oudere, meer kwetsbare bevolking vlakt het aantal positieve tests ook af, maar sprake van een echte daling is er nog niet, schrijft NRC. Het RIVM waarschuwt dat ook tijdens de versoepelingen het belangrijk is om besmettingen onder ouderen en kwetsbaren “zo veel mogelijk” te voorkomen. Het instituut roept op om een zelftest te doen voor je bij ouderen of kwetsbaren op bezoek gaat, en helemaal niet op bezoek te gaan bij klachten.

 

Huishoudelijke Hulp wordt Thuishulp

Zuyderland Huishoudelijke Hulp heeft een nieuwe naam: Zuyderland Thuishulp. “De nieuwe naam past beter bij wat we doen.” De vertrouwde medewerker zorgt voor een schone en veilige leefomgeving, maar kijkt volgens Zuyderland ook naar het welzijn en signaleert veranderingen in de persoonlijke omstandigheden van de cliënt. “Met dit totaalpakket van ondersteuning is Zuyderland Thuishulp het voorportaal van de zorgketen.”

 

Bouwen in eigen beheer

In Abcoude heeft CPO Abcouderen een schetsontwerp gepresenteerd voor een wooncomplex van 17 woningen met gemeenschappelijke faciliteiten. De initiatiefnemers willen volgens 0297.nl graag snel met de gemeente De Ronde Venen om tafel om groen licht te kunnen krijgen. CPO Abcouderen is een initiatief van Abcouwse senioren, die in eigen beheer appartementen wil bouwen voor vitale senioren met een middeninkomen.

 

Alle partijen groot hart voor ouderen

Van links tot rechts, alle partijen melden dat ze pal staan voor de belangen van de ouderen, meldt het Leidsch Dagblad over een verkiezingsdebat in Alphen aan den Rijn: Eenzaamheid is het grootste probleem van alleenstaande ouderen, de gemeente moet inwoners niet alleen digitaal maar ook op papier goed informeren en het aanbod van voorzieningen voor senioren moet functioneel en klantvriendelijk zijn.

 

Woonzorggebouwen met gemeenschapsgevoel

Het tekort aan seniorenwoningen is oplosbaar als beleggers, het kabinet en gemeenten samenwerken, aldus een Bouwinvest-artikel in Vastgoedmarkt. Bouwinvest realiseert woonzorggebouwen ‘met voldoende ontmoetingsruimten en voorzieningen die zijn gericht op het voorkomen van zorg’. Met ook hostesses die eenzaamheid verhelpen. ‘In al onze woonzorggebouwen creëren we bovendien een gemeenschapsgevoel, zodat bewoners een beroep op elkaar kunnen doen.’

 

Oproep tot alcoholvastentijd

KBO-Brabant steunt een oproep aan alle Brabanders (jong en oud) om na carnaval 40 dagen niet te drinken. Voorzitter Leo Bisschops: ‘Als ik de voordelen bezie, kunnen wij niet anders dan onze 120.000 leden oproepen om mee te doen. KBO-Brabant steunt de actie van harte. Wij hebben gezondheidsbevordering van senioren hoog in het vaandel staan. Het grote voordeel van de IkPas-campagne is dat ze deelnemers kunnen steunen tijdens de uitdaging. Want een pauzeperiode beleef je samen.’

 

Lobbyen voor pre-mantelzorgwoning

Een huisje in de achtertuin van je kinderen laten bouwen en er nu al gaan wonen, met het oog op later? Zo’n pre-mantelzorgwoning zien Henk en Mieke Trimbach uit Uden wel zitten, maar in de gemeente Maashorst kan dat volgens Dtv-nieuws nog niet. In een aantal gemeenten in ons land is het vergunningvrij plaatsen van pre-mantelzorgwoningen al toegestaan en ook de buurgemeente Meierijstad heeft het beleid al verruimd. Het echtpaar heeft daarom een brief gestuurd naar de raadsfracties van Maashorst.

 

Digitaal magazine vitale buurten

Tien organisaties uit de Actieagenda Wonen hebben een digitaal magazine gemaakt, waarin ze 12 voorbeelden laten zien waarvan ze zeggen: ‘Zo doen we dat! Zo werken we sámen!’ Met een aantal voorbeelden waarin specifiek ouderen een rol spelen.

 

Zeurende pensioenouderen, vreselijk!

Wat kunnen die pensioenouderen (babyboomers veelal) toch vreselijk zeuren, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn column in de Telegraaf. “Ze hadden gewoon twee-drie jaar langer moeten werken. Dat betekent namelijk 20% meer pensioen en drie jaar langer een hoger inkomen. En, ook nu na pensioendatum kun je nog wel parttime wat werken. De arbeidsmarkt schreeuwt om mensen: zorg, horeca, whatever. Geen enkel aanpassingsvermogen. Solidariteit roeptoeteren, maar als er geleverd moet worden niet thuis geven.”