Senioren Journaal van donderdag 17 februari

Tienpuntenplan FNV Senioren

“Het beleid van de gemeentes is van grote invloed op het leven van ons allemaal, in het bijzonder voor Senioren”, aldus FNV Senioren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. “De FNV wil een menswaardige samenleving die mensen gelijke kansen biedt en waar mensen met respect behandeld worden. Daar zetten leden van FNV Senioren zich voor in, niet alleen in Den Haag, maar ook door te lobbyen in de gemeente.” Als uitgangspunt daarvoor is een Tienpuntenplan opgesteld.

Wonen en zorgen in inclusieve wijk

In Hoofddorp ontstaat aan de rand van de groene wijk Bornholm, op het terrein van het gelijknamige verpleeghuis van Amstelring, Holmkwartier. Amstelring is “heel blij met dit nieuwbouwplan dat veel meer is dan de broodnodige verpleeghuiszorg”. Het gaat om “een inclusieve wijk, waar generaties echt met elkaar samenleven en naar elkaar omkijken”.

Verschillende soorten hulp bij doodgaan

Het is goed dat praten over het levenseinde wordt aangemoedigd (zoals met de campagne van SIRE), maar leg daarbij uit dat er verschillende soorten hulp zijn bij doodgaan, schrijft gepensioneerd cardioloog René Dijkgraaf in de Volkskrant. “Het levenseinde verzachten met palliatieve sedatie is prima, maar is toch echt iets anders dan een zelfverkozen euthanasie.”

De Luistermap vol podcasts

“Podcasts worden steeds populairder, en toch is nog geen één op de vijf luisteraars ouder dan vijftig. Zonde, want er zijn zoveel inspirerende, ontspannende en ontroerende series en verhalen beschikbaar.” Om de wereld van podcasts toegankelijker te maken, ontwikkelde Leyden Academy samen met UP! en Jo Visser fonds De Luistermap. “Een eigentijdse vertaling van de leesmap van weleer, met het gebruiksgemak van Netflix.”

Ouderenbeleid mag er nu wel eens komen

Op uitnodiging van de KBO vertelden de lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen in Stein wat zij van plan zijn voor de ouderen. Volgens De Limburger wees de voorzitter er tijdens de introductie fijntjes op dat het meest actuele seniorenbeleid dat op de website van de gemeente te vinden is uit 2004 stamt. “Het vier jaar geleden beloofde ouderenbeleid mag er nu wel eens komen.” Vervolgens kregen de lijsttrekkers de microfoon: Als we die moeten geloven, transformeert de gemeente de komende raadsperiode in een walhalla voor senioren, aldus De Limburger.

Woonzorg verbinding met de wijk

In Deventer wordt de komende tijd gewerkt aan de vernieuwing van het woonzorgcomplex De Bloemendal. Woonzorg Nederland, eigenaar van het complex en de grootste huisvester van seniorenwoningen, ziet dat er vraag is naar nieuwe woonvormen waar mensen samen zelfstandig wonen en voorzieningen delen. Zij vinden het dan ook belangrijk dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten en dat mensen uit de buurt welkom zijn. Het complex krijgt daarom een maatschappelijk functie en een verbinding met de buurt.

Ouderen onze wijsheid, ons geheugen

“Ook als zij reeds oud zijn dragen zij vruchten”, uit het boek der Psalmen, is het thema van de Werelddag voor Grootouders en Ouderen die op 24 juli zal plaatsvinden. aldus het Katholiek Nieuwsblad. Ouderen moeten volgens de paus “worden verzorgd als een schat van de mensheid. Ze zijn onze wijsheid, ons geheugen. Het is cruciaal dat kleinkinderen dicht bij hun grootouders blijven, die de wortels zijn waaruit ze het sap van menselijke en spirituele waarden kunnen putten”.

Liever korter geleefd en het gezellig gehad

De overheid had aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). In de verpleeghuizen voltrok zich een ‘stille ramp’. aldus RTL Nieuws. In verpleeghuis Thebe Hagedonk in Prinsenbeek wordt dat beaamd, is te lezen in het AD. “Het was vreselijk.” Dagblad Trouw meldt uit Chaam: In De Geerhof hadden ze liever korter geleefd en het gezellig gehad. “De ouderenzorg krijgt altijd de laatste tiet”, zegt specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer in het Noordhollands Dagblad.

Nu bouwen wat er al was?

Het bericht dat minister De Jonge ’geclusterde woonvormen’ en ’nieuwe woonzorgvormen’ voor ouderen wil realiseren waar zorg en ondersteuning opgeschaald kunnen worden indien nodig, wekt volgens de lezersrubriek van de Telegraaf bij sommige lezers verbazing op. “Tot een aantal jaren geleden hadden we bejaardenhuizen met aanleunwoningen. Volgens mij leken die flink op wat er nu gebouwd moet gaan worden. Die instellingen verdwenen dankzij het regeringsbeleid van de VVD. Nu bouwen wat er al was? Goed bezig!”

Scheiden wonen en zorg niet zo simpel

“Belangrijke beleidsvoornemens, zoals het streven naar passende zorg en het scheiden van wonen en zorg, zijn al decennia oud en de concrete realisatie daarvan is telkens weerbarstig gebleken.” Dat schrijven de wetenschappers Marco Varkevisser, Stéphanie van der Geest en Erik Schut in het FD. “Anders dan het kabinet voorspiegelt, is de beoogde structurele beperking van de groei van de zorguitgaven niets meer dan een vaag vergezicht.”

Knarrenhof voor ouderen én jongeren

Woningcorporatie Dunavie, Stichting Knarrenhof en de gemeente Katwijk gaan samen aan de slag met een Knarrenhof in een voormalig schoolgebouw in Rijnsburg. Een uniek project, volgens de initiatiefnemers. In het zogenoemde hofje wordt niet alleen voor ouderen gebouwd. Er komt ook sociale huur voor jongeren, aldus Katwijk Actueel.

Oplossing woningtekort ligt bij senioren

Het woningtekort is hét hete hangijzer bij de verkiezingen. Daarom belt NH Nieuws met makelaars uit de vier gemeenten. Waar de aandacht vaak wordt gevestigd op het bijbouwen van starterswoningen, is dit volgens de makelaars niet per se de oplossing. “Het begint bij senioren. Vaak wonen ouderen veel te lang in een woning die te groot is geworden. Als er meer geschikte woningen komen voor senioren, kunnen andere doelgroepen vanzelf doorstromen.”