Levenstestament steeds populairder
We worden steeds ouder, maar niet iedereen houdt het overzicht en inzicht in de eigen financiële situatie. Het laten opstellen van levenstestament is volgens de Telegraaf om die reden steeds populairder.
In ons land nam het aantal afgesloten levenstestamenten toe van iets meer dan 5000 in 2013 naar maar liefst een kleine 170.000 vorig jaar. De meeste ouderen worstelen wel met de vraag wanneer de controle over de financiën het beste kan worden overgedragen aan een kind, broer of zus of een andere vertrouwde tussenpersoon.
Gevolmachtigde
De tijd waarin het brein nog optimaal functioneert is uiteraard, zo schrijft de Telegraaf, het beste moment om een levenstestament te laten vastleggen. Naast eventueel medische zaken over bijvoorbeeld euthanasie, kunnen in deze akte ook financiële zaken aan een gevolmachtigde worden toevertrouwd, zoals het regelen van bankzaken, beleggingen, verkoop van de woning of het doen van schenkingen.
Misbruik
Toch waarschuwen notarissen voor misbruik, ook al geniet het een kind, familielid of allerbeste vriend het volste vertrouwen om controle over de financiën te krijgen. Volgens politiecijfers zijn jaarlijks minstens 30.000 ouderen het slachtoffer van financieel misbruik. Vaak komt zulk misbruik pas na het overlijden naar buiten.
Toezichthouder
Notarissen adviseren daarom ook om in het levenstestament vast te leggen dat de gemachtigde aan een ander persoon rekening en verantwoording moet afleggen. Ook kan er een toezichthouder worden aangesteld, die persoon kan bijvoorbeeld nakijken welke betalingen er zijn gedaan.
Banken
Volgens het platform Wijzer in Geldzaken is er een aantal belangrijke signalen die kunnen duiden op financieel misbruik. Ook banken zeggen volgens de Telegraaf scherp te zijn op financieel misbruik bij ouderen. Transacties worden al gemonitord in het kader van fraudebestrijding of antiwitwassen. Daar komen ook signalen van misbruik van ouderen uit waar banken actie op ondernemen, zo laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.