Vroegtijdig nadenken over onze ouderdom

Kwetsbare ouderen met ernstige gezondheidsproblemen worden vaak in paniek naar het ziekenhuis gebracht. Dat moeten we niet meer willen, zeker niet in deze coronacrisis, noteert dagblad BN De Stem in Breda in een gesprek met een geriater, een huisarts en een ouderenzorgbestuurder.

Het gaat om patiënten met een scala aan medische problemen voor wie het ziekenhuis niet altijd de juiste plek is. “De samenleving zit in de modus dat het leven zo lang mogelijk verlengd moet worden. Maar steeds nieuwe onderzoeken en behandelingen zijn heel belastend voor deze ouderen, terwijl de prognoses ongunstig blijven. Moeten we in zo’n situatie blijven doorbehandelen of is de vraag wat nog redelijk en aanvaardbaar is? Durven wij als dokters, maar ook als samenleving, dat gesprek aan te gaan?”

Confronterende vragen

Het zijn confronterende vragen die mensen liever ontwijken of voor zich uit schuiven. Maar tegelijkertijd is die discussie urgent door de vergrijzingsgolf in combinatie met de pandemie en het personeelstekort in de zorg. “Vergelijk al die factoren met een maatschappelijke snelkookpan. We moeten die situatie aangrijpen om door te pakken en met elkaar te praten over wat nog echt belangrijk is in die levensfase.”

Hoe blijven we gezond en mobiel

“Het is cruciaal dat we vroegtijdig nadenken over onze ouderdom. Hoe blijven we zo lang mogelijk gezond en mobiel? Hoe en waar wil je straks wonen? Moet je dan verhuizen? Heb je familie of vrienden om je heen die kunnen helpen?”

Betekenisvol leven

Ouders, kinderen en partners moeten ook van elkaar weten wat de wensen zijn rond het levenseinde, vinden de drie zorgprofessionals in BN De Stem. “Het gebeurt nu te vaak dat familie in crisissituaties moeilijke beslissingen moet nemen terwijl daar van tevoren amper over gesproken is. Natuurlijk is dat lastig, maar wel noodzakelijk. We moeten sturen op betekenisvol leven in plaats van zo lang mogelijk leven.”