Senioren Journaal van vrijdag 26 november
Voorzorgcirkels Brabantse senioren
KBO-Brabant is druk doende met bewustwordingsbijeenkomsten onder haar achterban om ouderen te laten nadenken over hun woon- en zorgtoekomst. De achterban wordt voorbereid op schaarste in de zorg en de noodzaak tot keuzes. “Het zorginfarct baart de leden grote zorgen en daarom zetten zij zich in om voorzorgcirkels op te zetten zodat mensen meer op elkaar kunnen terugvallen en ondersteunen.” Voor de korte termijn wil KBO-Brabant dat er snel verpleeglocaties corona worden opgezet waar mensen kunnen worden opgenomen die niet (meer) in het ziekenhuis terecht kunnen, maar ook niet thuis kunnen verblijven.
‘Ouderenpsychiatrie vak van de toekomst’
Dat er geen wachtlijsten zijn in de ouderenpsychiatrie wordt vaak verklaard vanuit een stigmatiserende stereotypering van de oudere medemens, die geen recht doet aan de werkelijkheid. Dat schrijven twee psychiaters in Medisch Contact: de snelle doorstroom is te danken is aan een grotere doelmatigheid. Wat ruimte biedt voor nieuwe ambities voor dit ‘vak van de toekomst’.
Geen eigen scootmobiel meer
Als het aan de gemeente Almere ligt, krijgt niet een ieder meer zijn eigen scootmobiel in de toekomst. Almeerders met een beperking gaan de scoots met elkaar delen. Alleen inwoners van de stad die ‘bovengemiddeld vaak gebruik maken van een scootmobiel en/of die een speciaal aangepast exemplaar nodig hebben’ krijgen nog een eigen. De gemeente wil op termijn ten minste de helft van de nieuwe instroom gebruik laten maken van een leenexemplaar, aldus Omroep Flevoland.
Drie overkoepelende thema’s bij GOUD
Bij de regionale samenwerking GOUD in Zaanstreek-Waterland zijn voor de komende drie jaar drie overkoepelende thema’s benoemd: ‘gezond blijven en zelfstandig wonen’, ‘goed herstel en het voorkomen van acute zorg’ en ‘leven met langdurige zorg’. Aan zogeheten ‘thematafels’ bespreken de betrokkenen maandelijks wat er speelt. De samenwerking vloeit voort uit de Regiovisie zorg voor ouderen, die een aantal partijen gezamenlijk hebben opgesteld, met programma’s, actielijnen en resultaatafspraken.
Verpleeghuis: boosterprik te laat
De derde corona-vaccinatieronde komt laat op gang. Nederland loopt nu achteraan in Europa, tot frustratie van verpleeghuisdirecteur Ben de Koning: “Als die boosterprik niet zo laat was, was het leven voor deze verpleeghuisbewoners een stuk leuker geweest.” Vandaag krijgt verpleeghuis Frankeland in Schiedam de boosterprikken. Ze hopen dan maandag de eerste prik te gaan zetten. “Te laat”, volgens directeur De Koning. “Ik roep al drie maanden om die boosterprik”, zegt hij in EenVandaag.
Gemeente schiet te hulp bij knoppenangst
Bij het digitaliseren van de parkeervergunningen schiet de gemeente Katwijk oudere inwoners zonder computer en smartphone alsnog te hulp, meldt het Leidsch Dagblad. Algemene Ouderen Bond Katwijk (AOBK) kreeg veel berichten van leden die zich geen raad wisten met de nieuwe aanpak . “Knoppenangst komt veel voor onder ouderen. De helft van ons ledenbestand heeft geen internet.”
Run op subsidie woonprojecten
De provincie Zuid-Holland zorgt met een investering van €2,26 miljoen voor de versnelde bouw van bijna 750 aantrekkelijke seniorenwoningen binnen 3 jaar. De seniorenprojecten hebben allemaal een gemeenschappelijke ruimte, waarmee zij tegemoetkomen aan de behoefte van senioren aan ontmoeting en saamhorigheid. De kosten van een zo’n ruimte zijn vaak te hoog voor projecten in het betaalbare en sociale segment. De provincie heeft een subsidieregeling opengesteld om dit tekort te dekken. Al binnen één dag waren er meer aanvragen dan budget.
Met online levensalbum meer interactie
“Nou, ik vond het heel erg interessant om weer eens met mijn eigen leven kennis te maken.’’ Die opmerking raakte onderzoeker Teuntje Elfrink van de universiteit Twente. Ze onderzocht mede met een subsidie van Alzheimer Nederland wat het maken van een online levensalbum voor effect heeft op mensen met dementie. ‘In een digitaal levensalbum kun je naast foto’s en tekst, ook video’s en muziek toevoegen. Hoe rijker het album, hoe meer je het geheugen kunt stimuleren. Je hoopt dat ze er wat gelukkiger van worden.’
‘Niemand ziet de verzorgenden staan’
Vorige week verscheen er een onderzoeksrapport over de positie van verzorgenden IG (individuele gezondheidszorg). Huisarts Joost Zaat schrijft erover in zijn column in de Volkskrant: Wat vinden ze van hun vak? Ze willen zorgen, maar lijden onder de starre hiërarchie en rare bedenksels. Ze moeten mijnheer Jansen zeggen in plaats van Kees, want een voornaam vindt de directie ‘niet respectvol’. Bijna tweederde van de verzorgenden spreekt hun manager of bestuurder nooit. Ze durven vaak geen kritiek te uiten. Scholingsgeld gaat naar verpleegkundigen en niet naar hen. Ze hebben het idee dat niemand hen ziet staan. Ze hebben gelijk, ik heb de resultaten nog nergens in de media gelezen of gehoord. Met bescheidenheid kun je nooit tegen de bokito’s in de zorg en de media op.
‘Seniorenwoning lost woningtekort snelst op’
De druk op de woningmarkt kan het snelst worden opgelost met de bouw van seniorenwoningen. Een betere verdeling van bestaande woningen zal het huidige tekort waarschijnlijk grotendeels oplossen. Dat concludeerden drie hoogleraren gespecialiseerd in de woningmarkt volgens een symposiumverslag in Vastgoedmarkt. Het is volgens de hoogleraren echter te vroeg om het adagium ‘bouwen, bouwen, bouwen’ los te laten.
Mag een zorgverzekeraar je weigeren?
Maar liefst één op de vijf Nederlanders denkt dat je vanwege gezondheidsproblemen geweigerd kunt worden voor een basisverzekering, blijkt uit onderzoek van Independer en Q&A Research. En dat is niet waar, zegt Independer, tegen het AD. Voor de aanvullende verzekering mag de verzekeraar wel afwijzen, maar dat komt steeds minder voor. In de Volkskrant beschrijft Reinout van der Heijden (Geldgids) waarom hij vaak overstapt: geen fijn klusje, maar het dwingt om te kijken en vergelijken.