Senioren Journaal van vrijdag 23 juli

Mogelijk al deze eeuw wordt iemand 130 jaar

Een uiterste leeftijd lijkt de mens nog niet te hebben bereikt. Het is bijna zeker dat het huidige record van 122 voor het jaar 2100 verbroken is. Dat iemand voor die tijd een leeftijd van 126 haalt, is waarschijnlijk. En er is zelfs een redelijke kans dat binnen tachtig jaar ergens ter wereld een mens 130 wordt, concluderen Amerikaanse statistici volgens NRC. Maar het blijft voorspellen: Misschien komen we wel nooit van covid af en worden we niet meer ouder dan 90 of ontwikkelt geneeskunde zich juist sneller.

Meer verdrinkingen onder 60-plussers

De afgelopen twee jaar was meer dan de helft van de inwoners die verdronken 60 jaar of ouder, meldt het CBS; de afgelopen tien jaar was dat gemiddeld 45 procent. In de periode van 2001 tot en met 2010 betrof 36 procent van de verdrinkingen iemand van 60 jaar of ouder. Ook relatief gezien (per 100 duizend inwoners in die leeftijdsgroep) vonden de meeste verdrinkingen in de afgelopen twee jaar plaats bij inwoners van 60 jaar of ouder. Per 100 duizend 60-plussers waren er in 2020 1,2 verdrinkingen tegen 0,5 verdrinkingen per 100 duizend 40- tot 60-jarigen.

Actieplan betalingsverkeer

Consumenten uit kwetsbare groepen, zoals ouderen, ervaren achteruitgang in de toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten. Dit lijkt samen te hangen met digitalisering en sluiting van bankkantoren. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) in opdracht van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Om de ontwikkeling bij kwetsbare groepen te keren heeft het MOB een actieplan opgesteld.

Gaan pensioenfondsen wel of niet uitdelen?

Als fondsen straks hun pensioenen straks mógen verhogen, zullen ze goed moeten bedenken of dat ook verstandig is, zegt actuaris Marc Heemskerk van pensioenadviesbureau Mercer in NRC na de positieve kwartaalcijfers van gisteren. Bij de overgang naar het nieuwe stelsel kunnen ze hun financiële reserves goed gebruiken. “Ik zou als fonds wel wat vet op de botten willen hebben in die overgang.” Niet alle fondsen zullen daarvoor kiezen voor verhoging, zegt hij. Maar er zullen ook zeker pensioenfondsen zijn die straks zeggen: “Als we kúnnen uitdelen, gáán we uitdelen.”

Gepensioneerden nu amper iets er bij

Het ging toch goed met de economie? Toch kregen gepensioneerden er amper iets bij. Hoe zit dat? Herman Kappelle, hoogleraar pensioenrecht, zegt in radioprogramma Blok&Toine: “Pensioenen zijn niet alleen afhankelijk van de economie. Het is dus ook afhankelijk van de rente, de levensverwachtingen en de resultaten op de beurs. Pensioenen moeten ook zeker zijn, omdat het een lange belofte is aan iemand. Dus je moet met een risicovrije rente rekenen, zoals dat heet. En die stonden heel laag. Daar ligt dat aan.”

‘Pensioenfonds, kom maar over de brug’

Bijna alle pensioenfondsen klimmen uit het dal, waarmee indexatie van het pensioen eind 2021 mogelijk zou kunnen zijn. Toch waarschuwen pensioenfondsen en experts voor al te veel optimisme. Lezers van de Telegraaf reageren verschillend. “Gepensioneerden moeten niet te vroeg juichen, er zijn tussen de honderden pensioenfondsen grote verschillen.” Een ander zegt: “Ik heb een achterstand van elf jaar in mijn pensioen. Kom maar een keer over de brug.”

‘Als je niet ondraaglijk lijdt, geen euthanasie’

Mensen schrijven soms op dat ze euthanasie willen als ze later erg verslechteren, en dat geeft rust. Maar soms zien ze van euthanasie af, als het puntje bij paaltje komt. Kan dat ook als je te dement bent om je eerdere verklaring in te trekken? Jeroen Recourt, voorzitter Toetsingscommissies Euthanasie, zegt in NRC: “Jazeker. Als je niet ondraaglijk lijdt, gaat het niet door, dan krijg je geen euthanasie, dat is een contra-indicatie. Als het niet uitzichtloos is, bijvoorbeeld doordat er nog alternatieven bestaan, zoals een gespecialiseerd verpleeghuis waar je beter af zou zijn, dan moet de arts daar eerst naar kijken.”

Mantelzorg honderden miljoenen waard

Uit onderzoek blijkt dat de waarde van de mantelzorg in Tilburg tussen de 191 miljoen en 314 miljoen euro ligt. Wanneer de gemeente dit zou moeten invullen met professionele zorg, zouden deze kosten waarschijnlijk tussen de 428 miljoen en 587 miljoen euro liggen. Dit blijkt volgens Omroep Brabant uit onderzoek van MantelzorgNL uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys.

Serious game DemiZorg

Met het informatieve spel ‘DemiZorg’ kun je online oefenen met het zorgen voor een naaste met dementie. DemiZorg is een onderdeel van het eindresultaat van het POSTHCARD-project, waarin Vilans drie jaar lang met internationale partners samenwerkte aan technologische oplossingen voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen.

‘Technologische klapper moet nog komen’

De grote klapper in tijdbesparende technologie in de ouderenzorg moet nog komen. Vooral van de doorontwikkeling van sensoren in combinatie met kunstmatige intelligentie die zorgverleners laten weten wanneer een cliënt zorg nodig heeft, valt veel te verwachten. Dit vertelt Johan van der Leeuw, senior adviseur bij Vilans en hoofdonderzoeker van tijdbesparende zorgtechnologieën in de ouderenzorg, in Zorgvisie.