Senioren Journaal van vrijdag 28 mei
Ouderenorganisaties bij de informateur
Ouderenorganisaties hebben er donderdag bij informateur Mariëtte Hamer op aangedrongen dat het nieuwe kabinet snel werk moet maken van een integraal ouderenbeleid: Er moet nog veel gebeuren om de kwaliteiten van de groeiende groep ouderen optimaal te benutten.
Aan de hand van vijf actiepunten hebben de organisaties concrete handvatten gegeven voor de komende jaren. “De ouderenorganisaties waarderen het zeer dat informateur Hamer tijd heeft uitgetrokken voor de senioren. Tijdens de coronacrisis ging het vooral óver de ouderen, het is goed dat er nu ook mét de ouderen wordt gepraat.”
Onrealistische verwachtingen gemeente
Slechts één van de 81 maatregelen uit het beleidsprogramma ‘Rotterdam Ouder en Wijzer’ draagt naar verwachting op lange termijn substantieel bij aan de realisatie van de ambities. Dit concludeert de Rekenkamer Rotterdam in het rapport ‘broze bedoelingen, ex ante onderzoek naar effecten ouderenbeleid’. De gemeente houdt volgens de Rekenkamer onvoldoende rekening met de leefwereld van ouderen en heeft onrealistische verwachtingen van bijvoorbeeld hoe de ouderen zich kunnen inzetten voor de samenleving.
Acceptgiro sterft uit, senior wanhopig
Als het zo doorgaat met de acceptgiro, is de betaalkaart binnen een paar jaar verleden tijd. Dat concluderen de Betaalvereniging Nederland en betaaldienstverlener Currence volgens de Telegraaf. Het gebruik neemt ieder jaar met ongeveer een kwart af. Ouderen slaat intussen de schrik om het hart. Er zijn nog twee goede opties voor wie wil bankieren op papier, zegt de Betaalvereniging. “Ten eerste de automatische incasso, en ten tweede de uniforme betaalinstructie. Bankklanten kunnen informatie daarvan overschrijven op een overschrijvingskaart van hun bank.”
Langer zelfstandig als uitgangspunt
Langer thuis wonen was lang het ideaalbeeld van de participatiemaatschappij. Wat LHV-bestuurslid en huisarts Guus Jaspar betreft, is het tijd voor een andere focus. “Waar wij als LHV samen met InEen op inzetten is dat niet ‘langer thuis’ maar ‘langer zelfstandig’ het uitgangspunt wordt. Dat kan thuis zijn, maar ook in een kleinschalige woonvorm, in een verzorgingshuis of een verpleeghuis. Noem het ‘verzorgingshuizen 2.0’.”
Omgeving van ouderen nog beter begrijpen
Na ziekenhuizen en ggz sluit CZ nu ook duurzame coalities met instellingen voor langdurige zorg. TanteLouise is de eerste zorgaanbieder waarmee CZ zorgkantoor zo’n coalitie sluit. Onder meer data-analyse wordt ingezet om de omgeving van de ouderen nog beter begrijpen. “We willen nagaan wat precies de behoeften zijn van ouderen en zorgverleners en wat daarbij de belangrijkste knelpunten zijn. We willen weten wat maakt dat ouderen zich kwetsbaar gaan voelen en achteruitgaan en dat vervolgens voorkomen.” ‘
Nieuwe woonvormen creëren
GroenLinks wil nieuwe woonvormen creëren, waar ouderen samen met elkaar én met andere generaties een passende woonruimte vinden. “Woonvormen die nu en in de toekomst onontbeerlijk zijn om zorg op maat te kunnen bieden en de druk op verpleeghuizen te verminderen.” Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft gestemd voor een voorstel van GroenLinks om te komen tot een nationaal woonzorgakkoord. Op 7 juni a.s. bespreekt de Tweede Kamer de GroenLinks-initiatiefnota over wonen en zorg: ‘
‘Verlaag erf- en schenkbelasting’
Het nieuwe kabinet moet bij de hervorming van het fiscale stelsel ook de erf- en schenkbelasting gaan herzien. Dat stelt ouderenorganisatie KBO-PCOB na een enquête onder haar leden. Bijna alle ouderen vinden die belasting te hoog, ruim de helft wil dat erfenissen en schenkingen helemaal niet worden belast. Het overgrote merendeel van de ouderen zegt genoeg vermogen te bezitten om een deel ervan bij leven te schenken of na hun dood na te laten aan kinderen en kleinkinderen.
‘Buurthuizen moeten weer helemaal open’
Ouderenorganisaties hebben leden van de Tweede Kamer in een brief gevraagd om de buurthuizen volledig te heropenen. “De ouderenorganisaties vinden dat een opstartperiode niet nodig is en dat de buurthuizen volledig open moeten kunnen, uiteraard binnen de geldende coronaregels. De meeste thuiswonende ouderen zijn inmiddels gevaccineerd en willen graag meer vrijheid om elkaar te ontmoeten, zoals dat al kan in verpleeghuizen en andere sectoren in de samenleving.”
Wat zegt levensverwachting?
Leef je liever in een wereld waar iedereen 80 jaar wordt of in een maatschappij waar de helft van de bevolking met 40 sterft en de andere helft als 120 jarige? Interessant is dat beide samenlevingen dezelfde levensverwachting hebben, blogt Jawa Issa (Erasmus Universiteit): 80. “De levensverwachting is de gemiddelde leeftijd bij overlijden. Het zegt ons niets over de verdeling van sterfgevallen over de leeftijden. Maar velen van ons geven om die verdeling.”
Succesvol revalideren na Covid-19
Covid-19 geeft kwetsbare mensen niet alleen veel klachten en kans op sterven, het is ook een enorme aanslag op de zelfredzaamheid. Omdat klachten lange tijd kunnen duren of zelfs permanent kunnen zijn, zijn er revalidatie programma’s nodig. In Nederland gebeurt dat in Revalidatie Centra en op Geriatrische Revalidatie afdelingen van verpleeghuizen. Met succes, meldt het LUMC over de verpleeghuizen.
Zes actiepunten voor dementie
Alzheimer Nederland heeft namens iedereen die leeft met dementie een brief aan informateur Hamer gestuurd met zes actiepuntengaat: Bouwen, bouwen, bouwen!, Houd mantelzorg overeind, Zet in op preventie en minder mensen met dementie, Maak het simpel!, Meedoen en inclusief, Toegankelijke eHealth.