Senioren Journaal van dinsdag 20 april
Verhuisbonus en doorstroommakelaar
Ouderen in een huurwoning die graag willen verhuizen, kunnen vanaf deze zomer rekenen op een extra helpende hand van de provincie. Gelderland stelt een ‘verhuisbonus’ van 2500 euro beschikbaar voor senioren die doorstromen naar een nieuwe woning. Ook gaat de provincie volgens Omroep Gelderland extra mensen inhuren die de ouderen kunnen helpen bij het vinden van een passende woning.
Helft denkt pensioen niet gezond te halen
Doorwerken tot een jaar of 67? De helft van de werkenden denkt het niet vol te houden. Dat vanwege de arbeidsomstandigheden. De werkdruk, de lichamelijke belasting die ze ervaren en het werkklimaat (tocht, warmte en kou) worden als oorzaken genoemd. Dat meldt vakbond FNV volgens de Telegraaf op basis van onderzoek onder ruim 5600 werknemers. Driekwart van hen vindt dat de werkgevers arbeidsrisico’s onvoldoende aanpakt.
Trauma’s spelen op in verpleeghuis
Tienduizenden mensen met dementie kampen met een posttraumatische stressstoornis. In verpleeghuizen leidt hun gedrag tot problemen; ze schreeuwen, zijn agressief of angstig. Ouderenpsychiater Sjacko Sobczak ontwikkelt met een onderzoek bij de grote verpleeghuizen in Zuid-Limburg een methode om de problemen op te sporen en te verminderen en een preventieve behandeling te ontwikkelen, meldt het AD. Zodra mensen de diagnose dementie krijgen, moet hun levensverhaal in kaart worden gebracht zodat heftige gebeurtenissen een plek kunnen krijgen.
’Pensioenfondsen laks met klachten’
Pensioenfondsen hebben nog steeds geen werk gemaakt van een duidelijke en toegankelijke klachtenprocedure. Met als gevolg dat er met klachten van pensioendeelnemers te lang niets wordt gedaan. Dat stelt de ombudsman pensioenen vandaag bij de publicatie van haar jaarverslag, zo meldt de Telegraaf.
Nooit te oud om te spelen
Acteursechtpaar Trudy de Jong (72) en Theo de Groot (77) heeft een eigen theatergroep, Dorst, en staat klaar om hun nieuwe voorstelling te spelen, over de vergeten broer van de literaire Brontë-zussen. ‘Het is onze passie, anders doe je dit niet’, zeggen ze in de Volkskrant. ‘Wij doen alles zelf: tekst schrijven, repeteren, de voorstelling maken, verkopen, de publiciteit. En spelen natuurlijk. Ja, wij toneelspelers zijn kleine zelfstandigen geworden, en eigenlijk is dat erg leuk.’ ‘Je ziet relatief weinig oude mensen op het toneel, waarom eigenlijk?’
‘Samen voor een eerlijk pensioen’
Zeven belangenbehartigers met een achterban van een half miljoen Nederlanders gaan samenwerken om een vuist te maken tegen het pensioenbeleid van de overheid. De partijen werken samen onder de naam ‘Samen voor een eerlijk pensioen’ en willen dat wordt gestopt met het verder uithollen van het pensioenstelsel. Ook kunnen eerder niet-doorgevoerde indexeringen alsnog uitbetaald worden.
Verpleeghuis nog huiverig met optredens
De Zwolse zang- en theatergroep la CliQue wil dolgraag optreden in verpleeghuizen. Haar speciaal daarvoor gemaakte voorstelling kan dankzij subsidie voor een ‘spotprijsje’ worden geboekt. Maar tehuizen blijken volgens dagblad De Stentor tot dusver huiverig om de jonge vrouwen naar binnen te halen. Nu het betere weer aanbreekt, doen ze een nieuwe poging. “We traden buiten op en dat ging zo leuk dat we een speciale ouderenvoorstelling zijn gaan maken voor verpleeghuizen, onder de titel Kent u deze nog”. Het gaat om een interactieve muzikale show.
Gezondheidsproblemen werkende 55-plussers
Steeds meer 55-plussers blijven doorwerken met gezondheidsproblemen, blijkt uit promotieonderzoek van Maaike van der Noordt. De fysieke, mentale en ervaren gezondheid van werkende 55-plussers de afgelopen decennia slechter geworden. Langer doorwerken lijkt ongunstig te zijn voor de gezondheid van 55-plussers die werken onder zware fysieke omstandigheden.
Aan de slag met robot Guardian
Zorggroep Noordwest-Veluwe helpt mee aan het verder ontwikkelen van een geavanceerde zorgrobot in kader van het internationale project Guardian. Vilans-onderzoeker en coördinator Henk Herman Nap zegt: ‘Met de Guardian-robot weet de mantelzorger op afstand waar zijn naaste is gevallen en kan hij vervolgens – door de robot ernaartoe te rijden – een spreek-beeldverbinding tot stand brengen.’
Alles voor een vroeg pensioen
Vroeg stoppen met werken? Als je bewuster en slimmer met je geld omgaat, kan het. Dat zeggen aanhangers van Fire, een levensfilosofie uit Amerika en Canada die aan populariteit wint in Nederland, aldus het AD. “Pas op mijn 70ste met pensioen? Dat weiger ik.” Bij Fire (Financial independence, retire early) gaat het om drastisch minder geld uitgeven én een groot deel van je inkomen sparen en beleggen. Met als doel financieel niet meer afhankelijk zijn van een baan, en – voor wie dat wil – eerder met pensioen gaan. Bijvoorbeeld al op je 30ste of 40ste.
Doorgaan met vaccineren
Het Bestuurlijk Netwerk Kwetsbare Ouderen en Dementie in Noord-Brabant roept het Rijk op om door te gaan met vaccineren. Zij doen dit regiobreed en vanuit alle betrokken organisaties die dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van corona. Het betreft een dringende oproep aan de Rijksoverheid, het OMT en het RIVM: ga door met het zetten van de vaccinaties met AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Geef inwoners de keuzevrijheid op basis van ‘informed consent’ om wel of niet voor vaccinatie met deze vaccins te kiezen.
Waardeoverdracht kleine pensioenen
De wet wordt gewijzigd rond kleine pensioenen. KBO-PCOB, ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM reageerden op een digitale raadpleging van de Rijksoverheid. Belangrijkste opdracht aan de minister, wat betreft de seniorenorganisaties: alleen met toestemming waarde overdragen, en deze verandering goed monitoren.
Waarom alleen testprogramma’s jongeren?
De Keukenhof is gedeeltelijk open voor publiek met een negatieve coronatest, maar waarom is het niet mogelijk om open te gaan voor gevaccineerde ouderen, vraagt een Telegraaf-lezer zich af: De ouderen zijn maandenlang opgesloten geweest en zijn nu bijna allemaal gevaccineerd. De busmaatschappijen staan stil en kunnen dus ouderen vervoeren naar de Keukenhof. Op deze manier kun je toch mensen laten genieten van de bloemenpracht en zo hebben de ouderen ook weer eens een verzetje. Waarom alleen maar testprogramma’s voor jongeren?