Senioren Journaal van donderdag 12 november
Gebroken heup vaak fataal
Een heupfractuur is een ernstige, vaak fatale, aandoening bij ouderen. Met de stijgende levensverwachting vormen heupfracturen wereldwijd een groot probleem voor patiënt (ziektelast, kwaliteit van leven) en samenleving (zorgkosten). Marc van de Ree onderzoekt in zijn proefschrift wat zo’n heupbreuk betekent voor de medische besluitvorming, de kwaliteit van leven van ouderen en de maatschappelijke impact.
Ouderen eerst bij vaccineren?
Vaccinatie gaat in verschillende fasen omdat we niet in een keer genoeg vaccins hebben voor iedereen, zegt minister Hugo de Jonge in het AD. “Op basis van advies van de Gezondheidsraad bepalen we wie als eerste aan de beurt zijn. Dan kom je uit bij ouderen, kwetsbaren en mensen in de zorg. Daarna kijk je welk vaccin het eerst beschikbaar is, in welke hoeveelheden en ook voor welke doelgroep het toepasbaar is. Je hebt vaccins die effectief zijn bij ouderen, maar misschien ook vaccins die het minder goed doen.”
Inkomensgrens niet verlaagd
De inkomensgrens voor sociale huurwoningen voor alleenstaanden wordt toch niet verlaagd. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan de bezwaren van Woonzorg Nederland, Habion, SOR en ANBO. “Ruim 42.000 mensen in de AOW-leeftijd zijn hier echt mee geholpen,” zegt Woonzorg Nederland-bestuurder Cees van Boven. Zij zouden anders niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
Drenthe favoriet bij senioren die verhuizen
Tussen de 60 en 75 jaar is de verhuismobiliteit van Nederlanders het laagst, zo meldt het CBS volgens Elsevier. In de categorie 60 tot 70 jaar verhuisde vorig jaar 4 procent van de inwoners. Minder dan de helft ging naar een andere gemeente. Het CBS signaleert een voorkeur voor een landelijke omgeving. Delen van Zeeland, Gelderland en Friesland zijn populair, maar Drenthe spant de kroon. Spiegelbeeldig hieraan kent de Randstad een emigratiesaldo van zestigers.
Meldpunt Bank Dicht: 600 meldingen
Sinds de lancering van het Meldpunt Bank Dicht zijn er ruim 600 meldingen gedaan van onlangs gesloten bankfilialen. Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB: “Zoveel meldingen in zo’n korte tijd laat zien dat er iets aan de hand is. Banken zijn er vanuit gegaan dat de alternatieven na een sluiting, zoals bijna alles via internet aanbieden, prima zou werken. Dat blijkt nu niet zo te zijn. De melders missen het persoonlijke contact en zijn niet altijd even vertrouwd met een online bankomgeving.”
Stembureau dichterbij dan brievenbus
“Het idee om 70-plussers per post te laten stemmen bij de komende verkiezingen vind ik nogal absurd”, schrijft een Volkskrant-lezer, “gezien de vele brievenbussen die het afgelopen jaar zijn verwijderd. Het is niet makkelijker geworden om naar de brievenbus te lopen, maar moeilijker. Gezien de vele stembureaus die er in mijn ervaring zijn, zal het tegenwoordig vaak het stembureau zijn dat dichterbij is.”
Leeftijd diagnose diabetes type 2 daalt
Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd diabetes type 2 (voorheen ouderdomssuiker genoemd): gemiddeld met 60 jaar, twee jaar eerder dan in 2011. Dat meldt het Diabetes Fonds uit onderzoek door Nivel en RIVM. Na hartziekten en beroerte is diabetes de ziekte met de hoogste ‘ziektelast’ in Nederland. Veel mensen met diabetes krijgen ook andere chronische aandoeningen, vaak binnen 10 jaar na de diagnose.
Belevingsdagen Rotterdamse ouderen?
Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam heeft in het kader van de begrotingsbehandeling 2021 volgens Dagblad 010 gevraagd om met voorsprong geld vrij te maken om oude dan wel zieke Rotterdammers die momenteel in een verpleeghuis of zorginstelling verblijven te helpen aan belevingsdagen. Hij wil daarmee versneld verdere vereenzaming, isolatie en neerslachtigheid voorkomen. Het gaat om ‘een dagje uit dat naar binnen worden gehaald’.
‘Bieb wegwijzer van de samenleving’
De bieb verandert. Er is al jarenlang een verschuiving gaande van de klassieke uitleenbibliotheek naar de brede maatschappelijke bibliotheek, die extra activiteiten organiseert. Extra reden is volgens de NOS dat veel buurthuizen zijn verdwenen door bezuinigingen. Bibliotheken worden steeds meer “de wegwijzer van de samenleving”.
‘Luisteren naar oudere fietsers’
“De SWOV heeft een nieuw, ongetwijfeld duur, rapport geproduceerd over de veiligheid van oudere fietsers maar is zijn rapport en de aanbevelingen zinvol?” Nee!, zo schrijft een lezer van de Telegraaf. “Laat de samenstellers van dit soort rapporten eens hun oor te luisteren leggen bij de oudere ervaren fietsers! Deze ervaren dagelijks waar het aan schort bij de snellere weggebruikers: discipline en respect voor andere verkeersdeelnemers. Zolang de overheid niet handhaaft (o.a. op snelheid, telefoongebruik) veranderen dit soort ongevallenstatistieken helaas nooit.”