Senioren Journaal van vrijdag 23 oktober
‘Ruim 30 procent senioren laat zich niet inenten’
Een derde van de senioren geeft aan zich dit jaar niet te laten inenten tegen het influenzavirus. Ook in het geval dat er een vaccin beschikbaar komt tegen het coronavirus, geeft ruim dertig procent aan zich niet te laten inenten. Nog eens een kwart van de 65-plussers zegt bezorgd te zijn dat ze door tekorten zullen misgrijpen bij de griepprik. Dat blijkt volgends Zorgkrant uit onderzoek van Senior Service. De organisatie roept deze sceptische groep op zich toch te laten vaccineren als zij tot een risicogroep behoren.
‘Stop met aanmodderen, zet lockdown in!’
De ziekenhuizen lopen weer vol en als we niet uitkijken ontwikkelt zich ongetwijfeld een ramp in de ouderenzorg, schrijft hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols in de Telegraaf. Hij vindt dat er vandaag nog moet worden ingegrepen: Reset het land! “Stop de discussie en kom op met een korte totale lockdown; beperk, hoe vervelend ook, voor minimaal een maand het sociale verkeer in de samenleving sterk en handhaaf een moreel verantwoord, controleerbaar en overzichtelijk minimum aan sociaal verkeer in de zorginstellingen, waaronder verpleeghuizen.”
Slimme huizen voor mensen met dementie
“Veel te vaak komt het voor dat mensen met dementie alleen wonen.” Mantelzorgers kunnen niet altijd aanwezig zijn. Daar heeft Masi Mohammadi, hoogleraar Smart Architectural Technologies aan de Technische Universiteit van Eindhoven, volgens Innovation Origins iets op bedacht. Door slimme technologie in huizen van senioren met dementie te plaatsen, worden zij eraan herinnerd om op te staan en op tijd iets te eten. “We willen ouderen in hun kracht zetten.”
Meer duidelijkheid voor mantelzorger
Gemeenten hebben te veel beleidsvrijheid gekregen, waardoor de onderlinge verschillen te groot zijn, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL in het Nederlands Dagblad. “Het ontbreekt ze aan duidelijke criteria op grond waarvan een mantelzorger hulp mag verwachten. Het speelveld is ook ongelijk: er zijn zo veel belangen die een gemeente moet afwegen.” Intussen is wel de eerste stap vooruit gezet. “Dat is het besef dat gemeenten meer handvatten moeten krijgen.”
Ontbijt aan huis
Voorlopig niet meer samenkomen in De Cour, maar thuis nog wel genieten van een lekker ontbijtje. In deze coronatijd bezorgen vrijwilligers de ontbijtjes eens per week bij Terheijdense ouderen aan huis. “Het is belangrijk om elkaar toch nog te blijven zien, ook al is het maar even aan de deur”, zeggen zij in BN De Stem.
Hoe word je ouder dan 100?
Hendrikje van Andel werd 115 en Egbertje Leutscher werd 111 jaar oud. Hoe dat kan weten we door nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC nu beter. En dat is te danken aan de genetische bouwstenen van deze twee bekende 100-plussers, laat EenVandaag zien. Doel van het onderzoek is: ervoor zorgen dat minder mensen last hebben van dementie tijdens hun veroudering. “Dat hopen we te bewerkstelligen door van de 100-plussers te leren hoe dat dan moet.”
Maatwerk bij bezoek verpleeghuizen
Verpleeghuizen die te maken hebben met besmettingen met het coronavirus, bieden maatwerk bij het mogelijk maken van bezoek aan bewoners door familie, kennissen en mantelzorgers. Zij zoeken steeds een balans tussen de veiligheid van de groep – het voorkomen van coronabesmettingen – en de kwaliteit van leven van individuele bewoners. Dat staat in een rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Football Memories nu landelijk
Willem II had als eerste club in Nederland Football Memories. Nu gaat het project landelijk met hulp van de bekende voormalige voetbaltrainer Foppe de Haan, schrijft het Brabants Dagblad. Hij gaat zich als ambassadeur inzetten voor het vergroten van de bekendheid van Football Memories. Daarbij ontmoeten ouderen elkaar in het stadion waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Dit doen ze aan de hand van oude foto’s, krantenknipsels en memorabilia. Voetbal dient als verbindende factor om eenzaamheid tegen te gaan.
Ouderen krijgen kunst op bezoek
Door de coronacrisis hebben veel kwetsbare ouderen minder activiteiten en bezoek. En daarom brengt de Museum Plus Bus kunst uit musea naar ouderen in zorginstellingen toe, laat Omroep Gelderland zien. “Je moet een kunstliefhebber zij. “Maar ben je dat niet, dan vinden ze het toch leuk, want het is iets anders”.
‘Moet gepensioneerde de AEX gaan volgen?’
“Moeten gepensioneerden”, schrijft een lezer van de Telegraaf, “straks de AEX beursberichten gaan volgen om te weten wat zij aan pensioen mogen verwachten? Ook gepensioneerden hebben behoefte aan stabiliteit. Handhaaf de huidige rekenmethode maar gebruik daarvoor een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 15 jaar. Dan vallen de pieken en dalen tegen elkaar weg.”