Senioren Journaal van donderdag 22 oktober
Niet ontvankelijk voor nepnieuws over corona
Onderzoeker Sander van der Linden heeft met een team van de universiteit van Cambridge de invloed van nepnieuws op het gedrag rond de coronapandemie onderzocht. Met de verzamelde data van het onderzoek kan volgens het AD een voorzichtige profielschets worden gemaakt van mensen die zich laten leiden door ‘fake news’ over corona. Ouderen, normaliter ontvankelijk voor complotten, horen opmerkelijk genoeg niet tot de groep. Van der Linden denkt dat dit komt omdat ze kwetsbaar zijn voor het coronavirus. “Ze hebben een duidelijke motivatie.”
CoronaMelder-app populair bij 50-plussers
De CoronaMelder-app is inmiddels door 3,7 miljoen mensen gedownload. 30 procent van hen is tussen de 50 en 65 jaar. Dat meldt onderzoeksbureau GfK volgens de NOS.
Hoe schildert jong de ouderdom?
Het Rembrandthuis brengt een ode aan ouderen. Musea zoeken steeds vaker naar een maatschappelijk betrokken thema,schrijft Trouw. “Het ging de eerste coronamaanden alleen maar over kwetsbare ouderen. Wij willen ook de andere kant benoemen. Met onze expositie ‘Leef/Tijd’, een ode aan ouderen, onderzoeken we hoe gelaagd er in de zeventiende eeuw over hen werd gedacht. Aat Veldhoen doet dat voor de hedendaagse tijd.” Een jonge kunstenaar zegt: “Ouderen saai? Nee, stijlvolle zekerheid trekt me aan.”
Veranderende concepten gemeenschapszorg
Het werken in zorgnetwerken van hulpverleners en mantelzorgers voor een cliënt is nog geen standaard manier van denken en werken. Dit is een van de conclusies van het onderzoek naar het functioneren van zorgnetwerken voor zelfstandig wonende kwetsbare ouderen ten tijde van de transitie naar langdurige zorg. Didi Verver promoveert hierop op 23 oktober aan de Vrije Universiteit.
Mix van professionele en niet-professionele hulp
Volgens Mireille de Wee, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Mijzo, is het een goed idee om waar mogelijk familie te laten bijspringen. Een van de vrijwilligers die al meehelpt is Onno Donker, zo laat EenVandaag zien. Hij helpt zijn schoonzus die met dementie in een verpleeghuis woont. Sinds de uitbraak van het coronavirus helpt hij soms ook andere bewoners. De Wee: “We zullen toegaan naar een mix van professionele en niet-professionele hulp in onze verpleeghuizen. De rol van familieleden zal steeds belangrijker worden.”
Knarrenhof kan wel zes jaar duren
Ook in Willemstad heeft een groep inwoners het plan opgevat om een nieuwe woonvorm voor senioren uit de grond te stampen, een Knarrenhof. “Hou er wel rekening mee”, waarschuwen de initiatiefnemers in BN De Stem, “dat het minstens zes jaar kan duren eer je de sleutel kunt omdraaien.”
Minder zorg, lagere eigen bijdrage?
Minder zorg krijgen, maar nog wel steeds hetzelfde bedrag eigen bijdrage Wet langdurige zorg (Wlz) betalen? Dat voelt onrechtvaardig. Ombudsman Reinier van Zutphen stelt daarover vragen aan minister Hugo de Jonge. “MantelzorgNL herkent deze klachten en sluit zich daarom aan bij deze brief.”
Heb je eindelijk tijd, ga je klein wonen
‘Laten wij ouderen thuisblijven als we daar jongere mensen de ruimte meegeven,’ zei medisch ethicus Heleen Dupuis (75) onlangs. Ze kreeg boze reacties en werd beticht van ouderendiscriminatie. Daar verzet zij zich ernstig tegen, vertelt zij in haar huis in Voorschoten aan Elsevier. “Nu woon ik natuurlijk riant. Veel mensen gaan als ze ouder worden naar een klein flatje. Dat heb ik nooit begrepen. Heb je eindelijk tijd, ga je klein wonen.”
Ouderen bewegen steeds minder
Bijna driekwart van de ouderen laat sinds de coronacrisis alle (sport)activiteiten links liggen. Ouderenbond ANBO en het Huis van de Sport Limburg maken zich zorgen, schrijft De Limburger. Volgens een ANBO-peiling gaat 76,1 procent van de ouderen minder vaak naar de winkel en bezoekt 72,2 procent geen (sport)activiteiten meer. Ouderen bewegen daardoor veel te weinig. De senioren mijden steeds vaker beweeggroepen (voor zover deze nog actief kunnen zijn) uit angst voor corona
Valt er nog wat te beleven na je 75ste?
Voor de Amerikaanse oncoloog Ezekiel J. Emanuel (1957) is 75 een mooie leeftijd om afscheid van het leven te nemen. Hij schreef daar in 2014 een geruchtmakend essay over: “Waarom ik hoop dat ik doodga als ik 75 ben.” “Zeventig is echt niet het nieuwe vijftig”, zegt Emanuel. “Alles gaat langzamer, geestelijk en lichamelijk.” Elsevier-redacteur Liesbeth Wytzes (ook 1957) vond het een prikkelend verhaal, maar is het er niet mee eens, schrijft zij in het magazine dat in het teken staat van het eigen 75-jarig bestaan. “Ook als je oud bent, is er nog genoeg vreugde te beleven. Daarvoor hoef je niet als een hert in het rond te springen en heel creatief te zijn.”
Nu wordt er zorg gehamsterd
De tweede golf brengt ons een nieuw verschijnsel, schrijft huisarts Dank Stuijver in haar column in de Volkskrant: ‘het zorghamsteren’. “Hamsterden we in de eerste golf nog toiletpapier, nu willen we nog snel even een echo, soa-test, bloedonderzoek, uitstrijkje, verwijzing of een extra recept voor een voorraadje medicijnen waar reeds een tekort aan is.” Hoe onderscheid de huisarts een zorghamster van iemand die daadwerkelijk nú zorg nodig heeft?
‘Uitpuilende pensioenkluis op slot gedraaid’
“De miljarden klotsen tegen de plinten, maar al dat pensioengeld lijkt voorlopig alleen bedoeld om naar te kijken”, schrijven Corrie van Brenk en Martin van Rooijen, de fractievoorzitters van 50Plus in Tweede en Eerste Kamer, in de Telegraaf. “Nederland heeft de deur van de uitpuilende pensioenkluis als enige land in Europa op slot gedraaid.” Binnenkort buigt de rechter zich over de rechtsgeldigheid van het niet indexeren van de pensioenen. De vraag is voor 50Plus niet óf dit ‘anti-ouderenkabinet’ tot inkeer komt, maar wanneer. “Iets zegt ons, dat dat in ieder geval niet vóór de verkiezingen van 17 maart 2021 zal zijn.”
‘Nederland geobsedeerd door zijn pensioen’
Een van de voordelen van corona, schrijft Volkskrant-redacteur Peter de Waard, was dat het land even was verlost van de alarmerende voorpaginakop: ‘Korting op pensioenen dreigt’. “Nederland is geobsedeerd door zijn pensioen, ook in tijden dat men God op de blote knieën mag danken dat covid-19 nog niet is vastgesteld en er zeker nog een dag aan het leven vast kan worden geplakt.” Deze week werd bekend dat Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar het beste pensioenstelsel in de wereld heeft. Nederlanders willen dat zelf nooit weten. “Die denken dat ze massaal worden bestolen.”
Logistieke routes in verpleeghuis
“We hebben geleerd en hoe raar het ook klinkt, routine opgebouwd”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur van Zorgpartners Midden-Holland (veertien verpleeghuizen) in AD Groene Hart. Als een van de leerpunten noemt zij het instellen van logistieke routes: ‘schone en vuile routes’. Al het ontsmette materiaal wordt op een afgeschermde manier bij de bewoners gebracht en de vuile, dus besmette, spullen worden strikt gescheiden afgevoerd.
MAX Ouderenjournaal terug
Het MAX Ouderenjournaal keert maandag 26 oktober 2020 terug. Het programma, gepresenteerd door Jan Slagter, is elke maandag om 16.35 uur te zien en richt zich op “positief, hoopvol en inspirerend nieuws, toegespitst op de situatie van ouderen in de tweede coronagolf.”