Senioren Journaal van maandag 10 augustus

‘Artsen weigeren mij te reanimeren’

‘Geen reanimatie en geen opname op de ic.’ Dat zei een arts van het Enschedese ziekenhuis MST tegen oud-pastoor Ben Nissen (91), zegt hij in dagblad Tubantia. Hij vindt behandeling een grondrecht. “Een arts is een geneesheer, geen rechter.” Bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van het ziekenhuis gaat niet in op het geval van Nissen,maar zegt in algemene zin: “Doorbehandelen tegen beter weten in is geen weldoen, maar het berokkenen van schade.”  Hoogleraar Theo Boer (Ethiek van de Gezondheidszorg) neemt het op voor Ben Nissen. “De gedachte dat de mens van ophouden moet weten is typisch Nederlands.”

Verpleeghuizen als armoedig eiland

“Nederland is een rijk land”, schrijft Thomas van der Meer, werkzaam in een verpleeghuis en in augustus gastcolumnist bij de Volkskrant. “Ja, toch? Maar verpleeghuizen staan afgezonderd op een armoedig eiland. Verpleeghuizen lijken geen onderdeel van onze groeiende, gezonde economie.”

Koelsystemen verpleeghuizen uitgevallen

De koelinstallaties van twee verpleeghuizen van Humanitas in Rotterdam en Barendrecht zijn uitgevallen. In de Rotterdamse vestiging werden verschillende bewoners onwel door de hitte. Volgens de brandweer zijn in Barendrecht geen mensen onwel geworden, meldt Rijnmond.

Hopelijk nooit meer landelijke bezoekersstop

Een landelijke bezoekersstop hoeft hopelijk nooit meer, zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) in het Nederlands Dagblad. Ze krijgt de vinger er niet precies achter waarom het op sommige plekken zo moeilijk bleek het bezoek weer toe te laten. Misschien heeft het er ook mee te maken dat beleid voor een groot deel gemaakt wordt in en door de media, suggereert ze. ‘Maar het is nog niet zo makkelijk om je stem daarin goed en vooral genuanceerd te laten horen.’

Dagbesteding:meer ruimte en personeel nodig

De dagbestedingscentra voor ouderen van zorginstellingen in Zuidoost-Brabant draaien volgens het Eindhovens Dagblad  nog niet zoals vóór corona. Knelpunten zijn in hoofdzaak de ruimte op de locaties en gebrek aan personeel. Wel wordt zoveel mogelijk maatwerk geboden en wordt er hard gewerkt aan nieuwe initiatieven.

Kaarten, het mag eindelijk weer

Er mag weer gekaart worden door ouderen. Althans, schrijft de Gelderlander, dat geldt voor de Arnhemse kaartclub De Pit, die maandenlang haar activiteiten moest staken. “Aan tafel hoef je geen mondkapje op, wel als je opstaat om te lopen.” Kaart Bond Nederland ziet dat de ene vereniging wel speelt en de andere niet. De voorzitter baalt dat specifieke coronaregels voor kaartclubs ontbreken.

ANBO wil mondkapjes in verpleeghuizen

Over één groep, die bijzonder hard werd getroffen tijdens de eerste coronagolf, ging het niet op de persconferentie van het kabinet, aldus radioprogramma Dit is de Dag. “Ik heb het over de kwetsbare ouderen in verpleeghuizen.”  Atie Schipaanboord van ouderenbond ANBO is hier ontstemd over en vindt dat er een mondkapjesplicht moet komen voor bezoekers van verpleeghuizen.

‘Column dor hout enorme impact’

Haar column over ouderen (dor hout’) heeft een enorme impact gehad, zegt Marianne Zwagerman in de Volkskrant. Ze wilde mensen wakker schudden, met als boodschap dat je “niet de hele economie kan opofferen om een paar oude mensen te redden”. “Jongeren zijn enorm getroffen door deze situatie, terwijl het feit is dat het virus vooral mensen boven de 70 treft, die vaak in blessuretijd zitten. De levens van de jongeren staan stil. Die dingen worden snel aan de kant gegooid en dan is het leed van oude mensen het belangrijkste. Terwijl het leven niet bedoeld is om in veiligheid door te brengen. Het is gemaakt om eropuit te gaan.”

‘Halfslachtige 1,5 m-samenleving zinloos’

Een halfslachtig gedoogbeleid is onverstandig, schrijft epidemioloog Sander Borgsteede in Trouw. “We staan nu voor de keuze of we de anderhalvemetermaatschappij handhaven. Willen we de zwakkeren blijven beschermen totdat er een vaccin voorhanden is, of zijn we bereid om te accepteren dat zwakkere, oudere mensen eerder overlijden? De volle stranden aan de ene kant, en de zorgen over de gevolgen van een tweede golf aan de andere, laten zien dat we hier geen eensgezind standpunt over innemen.”

#GeenDorHout

Sinds zaterdag zijn veel berichten getweet met #GeenDorHout. De hashtag, met duizenden reacties trending topic, is bedacht door de 38-jarige Jacquie. Ze wil met haar actie degenen die kwetsbaar zijn voor corona een gezicht geven, zegt ze tegen de NOS. “Je hebt het niet over een anonieme risicogroep, maar over mensen.” De directe aanleiding voor de actie van Jacquie was het stuk van epidemioloog Sander Borgsteede, zaterdag in Trouw. “Ik heb dat soort uitspraken de afgelopen maanden heel veel gelezen in artikelen en gehoord op tv”, reageert Jacquie.

‘Over een jaartje kun je weer helemaal los’

Een AD-lezer geboren in1925 geboren, beschrijft in de ‘brief van de dag’ dat hij 15 jaar was toen de oorlog uitbrak en na de oorlog als dienstplichtige naar Nederlands-Indië moest. “Jongelui, wat ik wil zeggen: wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden. Dan kun je na een klein jaar waarschijnlijk weer volop van je jonge leven genieten. Ik ben 94 jaar, maar ik reken op jullie.”

‘Samenleving moet zich nog even inhouden’

Logisch gedrag dat voor een groep sociaal wenselijk en zelfs noodzakelijk is, kan een andere groep nadelig treffen, schrijft dagblad Trouw in een commentaar. “Op microniveau snapt iedereen dat – niemand wil zijn of haar oma besmetten – maar op macroniveau is dat veel lastiger. Nog steeds hoopt het kabinet dat mensen zich vrijwillig kunnen inhouden in het belang van de samenleving als geheel. Of dat is vol te houden in een situatie waarin over ieder gedragsadvies ook nog veel discussie ontbrandt, is zo langzamerhand echter zeer de vraag.”

Bij ouderen veel zetels te winnen

Ben een beetje lief voor elkaar. Dan komen we tot betere resultaten. Die boodschap geeft de stichting Samen ouder worden volgens het Brabants Dagblad in Boxtel aan de plaatselijke politiek. Met de hoop op beter beleid voor ouderen in de toekomst. In Boxtel zijn er eind dit jaar verkiezingen. De stichting heeft de partijen ook nog eens op het hart gedrukt dat ouderen straks bij de verkiezingen zo’n beetje de helft van alle 23 zetels hebben te verdelen.