Senioren Journaal van dinsdag 11 augustus

Preventieve medicatie 80-plussers

Is het zinvol ouderen in verpleeghuizen preventief medicijnen te geven om hart- en vaatziekten te voorkomen? Wanneer zijn deze middelen erger dan de eventuele kwaal? Specialist ouderengeneeskunde in opleiding Milly van der Ploeg liet deskundigen en patiënten over deze vragen discussiëren. Zij ontwikkelt nu een schaal die artsen moet helpen de juiste balans te vinden in het voorschrijven van deze medicatie en vertelt hierover op de website van ZonMw.

‘Dement zijn is nóóit leuk’

Dit voorjaar bevestigde de Hoge Raad dat euthanasie bij gevorderde dementie mogelijk is. Tijd voor de praktijk om uit de kramp te komen, schrijft Hans van Dam (docent en consulent hersenaandoeningen en levenseindevragen) in Het Parool. “Laten we ophouden met wegdraaien en eerlijk zijn: het is toch niet vreemd dat iemand niet kraaiend van plezier en knoeiend met zijn bietjes in een hoekje van de huiskamer van het verpleeghuis wil zitten en de binnenkomende mooie zuster aanziet voor zijn overleden vrouw?”

‘Iedereen moet zich veilig kunnen voelen’

Het is een misvatting dat de economie gewoon kan doordraaien als vele duizenden kwetsbare patiënten ernstig ziek worden, schrijft het Dagblad van het Noorden in een commentaar over ‘dor hout’. “Daarvoor zijn er in Nederland veel te veel patiënten met chronische ziekten en ouderen. Veel van die mensen staan ondanks hun ziekte of ouderdom midden in het leven”. Alleen als iedereen zich weer in redelijke mate veilig kan voelen, kan de samenleving weer beginnen te draaien, aldus het dagbladcommentaar.

‘Allemaal even kalm aan doen’

Met zijn ingezonden brief waarin hij feestende jongeren tot de orde roept, ontroerde hij heel Nederland, schrijft het AD vandaag. De 94-jarige Jan Hoek vertelt over zijn ontnomen jeugd door de oorlog en de angst om zijn dierbaarste bezit te verliezen. Sinds de corona-uitbraak in maart, heeft hij geen stap buiten de deur gezet. “Ik wil mijn vrouw niet in gevaar brengen. Ik doe alles om haar te beschermen. Hopelijk gaan de jongeren, die het nu niet zo nauw nemen met het virus, mij daar nog bij helpen.” Het AD roept lezers op te reageren.

‘Geen mondkapjesverplichting verpleeghuizen’

De branchevereniging van zorgorganisaties Actiz is volgens de NOS geen voorstander van een landelijke mondkapjesverplichting in verpleeghuizen. Ouderenbond ANBO riep daartoe op, volgens Actiz is juist het houden van anderhalve meter afstand en goede handhygiëne “cruciaal” in de aanpak van het virus. “Het preventief dragen van een mondkapje voor zorgmedewerkers en bezoekers van cliënten kan een belangrijke aanvullende voorzorgsmaatregel zijn”, zegt de vereniging.

‘We bouwen ons eigen bejaardentehuis’

Appartementen en eengezinswoningen rond een hofje. Ouderen die er wonen, zorgen voor elkaar. Al jaren maken tientallen ouderen zich hard voor zo’n woonvorm in Zutphen. Dit najaar gaat het er van komen, meldt dagblad de Stentor. In juni 2022 moet het complex (het derde Knarrenhof van Nederland) met 51 woningen worden opgeleverd. Woningen die  in prijs variëren van 282.000 tot 370.000 euro. “We wonen er zelfstandig, maar zijn betrokken op elkaar. We maken eigenlijk ons eigen bejaardentehuis.”

‘Digitalisering in de zorg gaat te hard’

Ict-toepassingen in de zorg nemen in rap tempo toe. Zo snel dat veel ouderen het niet meer bij kunnen benen, meent de Raad van Ouderen. De raad vindt dat ouderen meer betrokken moeten worden in het ontwikkelproces en maakt zich ernstige zorgen over de privacyaspecten van deze digitalisering, schrijft Zorgvisie.

Powerful Ageing in Rheden

De gemeente Rheden start met een project sport en bewegen voor ouderen oftewel Powerful Ageing. Samen met een fysiotherapeut onderzoeken ouderen welke (on)mogelijkheden er zijn om dagelijkse taken uit te voeren of zelfs te verbeteren, aldus Rheden.Nieuws. Dat gebeurt aan de hand van gesprekken en fysieke testen. Een deel van de inwoners die vanuit de Wmo hulp bij het huishouden ontvangen, krijgen een uitnodiging om mee te doen. “In andere plekken in Nederland heeft dit project al goede resultaten opgeleverd.”

Gevaar bepaalde ventilatiesystemen

Arts-microbioloog Peter de Man was betrokken bij het onderzoek naar de corona-uitbraak in het verpleeghuis in Maassluis. Hij maakt zich zorgen dat het RIVM niet genoeg openstaat voor de conclusies over het gevaar van bepaalde ventilatiesystemen, zegt hij in de Volkskrant. ‘Wij achten het als vakgroep zeer aannemelijk dat er sprake is geweest van verspreiding van het virus door de lucht onder invloed van het ventilatiesysteem.’

‘Spiegel op e-bike verplichten’

Een Texelse Telegraaf-lezer schrijft: “Wij fietsen graag, en op Texel is het nu heel druk op de fietspaden. Wat heel belangrijk is voor ouderen op een e-bike, is een spiegel… dat moeten ze verplicht stellen.”