Senioren Journaal van woensdag 5 augustus
Corporatie start proef met huurdelen
De Nijmeegse woningcorporatie Talis wil een proef met huurdelen. Dat houdt in: meerdere individuele huurders die gezamenlijk wonen in een grote jarenzestigwoning met een tuin, al dan niet met combinatie van zorg. “Er zijn minder grote gezinnen en deze ruime woningen kunnen we geschikt maken voor meerdere individuele huurders”, zegt de bestuurder van de woningcorporatie in De Gelderlander. Er zijn al enkele wijken waar de corporatie zes à tien woningen naast elkaar of in de buurt verhuurt aan mensen die zorg nodig hebben.
Ouderen die het thuis niet meer aan kunnen
Steeds meer signalen betreffen ouderen, die het thuis niet meer aan kunnen, stelt Zorgbelang Overijssel volgens RTV Oost. Eenzaamheid, depressiviteit, slecht eten, slechte persoonlijke verzorging zijn problemen die familieleden dwingen om na te denken over het aanvragen van thuiszorg, een verhuizing of zelfs verpleeghuiszorg, blijkt uit de reacties bij het meldpunt. “Nieuwe signalen betreffen steeds vaker de kwaliteit van leven en steeds minder de kwaliteit van zorg.”
Subsidie eerstelijns ouderengeneeskundige
Het ministerie van VWS heeft subsidie verleend aan de stichting MESO: Multidisciplinaire Eerstelijns ouderenzorg met een Specialist Ouderengeneeskunde. Dat meldt Medisch Contact. De komende drie jaar kunnen hiermee kennisoverdracht, onderzoek, doorontwikkeling en borging worden betaald van drie pilots in Tiel, Rotterdam Ommoord en Zoetermeer.
‘Particuliere zorg vergt strenger toezicht’
Het toezicht op luxe zorgvoorzieningen voor ouderen met dementie moet beter. Huur en servicekosten lopen er soms op tot 6000 euro per maand, en er is geen instantie die daarop toeziet. De sector is populair bij investeerders, ook internationale. Maar de autoriteiten hebben bij overnames door buitenlandse bedrijven te weinig oog voor kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Dit zeggen deskundigen in reactie op onderzoek van Follow the Money.
‘Hypotheek makkelijker maken’
Een goede doorstroming op de woningmarkt is best mogelijk als je het senioren makkelijker maakt om een hypotheek te verkrijgen. Dat schrijft Anne Vrieze, eigenaar WWZ Academie en voormalig beleidsadviseur sociaal domein, in Binnenlands Bestuur. Veel senioren met een koopwoning willen volgens Vrieze graag verhuizen naar een gelijkvloerse woning of hun woning verbouwen. “Wij merken allemaal dat het niet zo eenvoudig is om een nieuwe of extra hypotheek te verkrijgen, ook al is die nog zo laag met maandlasten van twee- tot driehonderd euro.”
Als tachtiger gelukkig wonen in oude school
In Castenray is de voormalige school nu een seniorencomplex: De Stek. Het model-Castenray krijgt nu navolging in andere dorpen in de gemeente Venray, schrijft NRC. De ombouw van de school werd begroot op 6,5 ton. De gemeente werkte mee, ook financieel. De provincie droeg bij uit een potje voor leefbaarheid van kleine kernen. “De paar ton die we nog hebben moeten lenen, is voor de stichting haalbaar door de huuropbrengsten. Tegelijkertijd zitten de appartementen onder de huursubsidiegrens. Het moest voor iedere portemonnee haalbaar zijn, dat was een voorwaarde.” Veel klussen werden door vrijwilligers uit het dorp geklaard.
‘Kwetsbaren moeten zich isoleren’
Leon de Winter bepleit in zijn column in de Telegraaf de bevolking op te delen in corona-risicogroepen: “Laat gezonde 60-minners leven, werken, bidden, van de zon genieten, verliefd worden, in de regen dansen. En wij, de risico’ers, moeten geduld hebben en ons isoleren. Wij dansen weer mee zodra er een vaccin is.”
Veilig coronaproof ontmoeten
“Sinds kort zijn de ontmoetingsruimten in onze wooncomplexen weer open”, meldt Woonzorg Nederland. “In samenwerking met een extern bureau is met frisse blik gekeken hoe we op vriendelijke wijze bewoners kunnen uitnodigen zich bijvoorbeeld aan de 1,5 meter afstand te houden. Diverse hulpmiddelen zijn hiervoor ontwikkeld o.a. posters, borden, stickers. En ook een soort stoplicht waardoor het makkelijk is de juiste afstand te bewaren, zetten we in. Waar u aan moet denken? Check het filmpje.”
Hoe mantelzorg te zwaar werd
Marietje Rossen (74) uit Wijchen nam de zorg van haar hoogbejaarde buurvrouw op haar, toen vanwege de coronacrisis de thuiszorg wegviel. In EenVandaag vertelt ze hoe het haar te zwaar werd. “Ik kon niet meer.”
‘Samen Oud voor mekaar’
In Hoogeveen is het project ‘Samen Oud voor mekaar’ van start gegaan. Het doel van dit project is volgens RegioNieuws Hoogeveen dat mensen aan elkaar te koppelen die samen iets sportiefs gaan ondernemen. “Wellicht bent u zelf op zoek naar een maatje om regelmatig iets sportiefs te ondernemen? Ook dan kunt u zich aanmelden zodat we u kunnen helpen om in contact te komen met een beweegmaatje!”