Senioren Journaal van dinsdag 14 juli
Kwetsbare ouderen Eindhoven in beeld
Het CBS en de gemeente Eindhoven hebben samen in kaart gebracht waar in welke wijken kwetsbare 70-plussers wonen. Aan de hand van die gegevens wil de gemeente buurten zo inrichten dat een verzorgingshuis in feite niet meer nodig is omdat de senioren langer zelfstandig thuis wonen, aldus Binnenlands Bestuur. De 70-plussers zijn op basis van verschillende indicatoren in acht groepen ingedeeld. Eindhoven gaat nu zelf met deze inzichten de buurten in om het gesprek met de bewoners aan te gaan.
Hofje als huis van de toekomst
Het huis van de toekomst is misschien wel een middeleeuws hofje. Met kleine woningen rond een gezamenlijke tuin en met een gemeenschappelijke wasruimte, keuken en misschien woonkamer. “Waar je de buren goed kent en het opvalt als bij een huis de gordijnen op een dag niet opengaan”, zegt rijksbouwmeester Floris Alkemade in NRC. Zo kunnen alleenstaande mensen – oud en jong – een deel van hun tijd met anderen samenleven.
Operatie geslaagd, patiënt overleden
In het UMCG in Groningen was het bij oudere kankerpatiënten de praktijk dat artsen bij de behandeling richtlijnen volgen, aldus de NOS in een item over zinnige zorg. Als de patiënt voldoet aan de criteria voor een operatie, dan wordt er geopereerd. Tot een jonge chirurg een geval meemaakte van operatie geslaagd, patiënt overleden. Sindsdien wordt vóór een kankeroperatie bij een 70-plusser een grondig voorbereid gesprek gevoerd met de patiënt over de mogelijke impact van een operatie. Door deze benadering daalde het aantal kankeroperaties bij 70-plussers met ruim een kwart.
Samen beslissen
In samenwerking met KBO-Brabant en het Catharinaziekenhuis organiseert KBO Kring Eindhoven op 5 augustus een bijeenkomst over samen beslissen met o.a. een geriater uit het ziekenhuis. “Op medisch gebied is er steeds meer mogelijk. Dat maakt dat er steeds meer te kiezen valt. Hoe maakt u samen met uw arts de afweging wat het beste voor u is in uw specifieke situatie? Hoe beslist u samen?”
Pillenstrip niet open te krijgen
Twee derde van de mensen die medicijnen gebruiken tegen reuma kan de verpakking niet goed openen. De medicatie wordt in zo’n vorm aangeboden, dat gebruikers met een beperkte handfunctie hun medicatie niet zelf uit een pilstrip kunnen krijgen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit recent onderzoek van ReumaNederland. “De resultaten zijn verontrustend, want veel mensen met reuma zijn afhankelijk van hun medicatie om mee te kunnen doen in het dagelijks leven.”
Happy Meal Senior
McDonald’s in Zweden komt met een Happy Meal Senior, speciaal bedoeld voor eenzame ouderen, zo meldt Manners: gebouwd volgens hetzelfde principe als de gelijknamige box voor kinderen, maar nu zijn het de kinderen die hun grootouders verwennen in plaats van andersom. Kinderen kunnen een tekening maken, een bestelling voor hun grootouders opnemen en die als Happy Meal Senior laten bezorgen.
Voor indexatie hopen op rentestijging
Gepensioneerden vragen compensatie voor gemiste indexatie – tot wel 20% van hun pensioen – bij de overgang naar het nieuwe stelsel. Directeur Tjerk Kroes van toezichthouder De Nederlandsche Bank zegt hierover in het FD: “Ik kan me op dit ogenblik moeilijk voorstellen dat daar veel geld voor over zal zijn. Dat zou alleen kunnen als er plotseling toch een sterke rentestijging komt bijvoorbeeld.”
En de vrijwilligers dan?
Vanwege het tekort aan verpleegkrachten werpen instellingen het plan op om mantelzorgers voor maximaal zes uur per week 10 tot 15 euro per uur te betalen. Een AD-lezer reageert:” In zorginstellingen werken veel, vaak oudere vrijwilligers, vaak veel meer dan zes uur per week. Zij hebben nog nooit één cent voor hun diensten gekregen. Ik vrees een opstand onder hen en vrijwilligers die zeggen: bekijk het maar. Gelijk hebben ze. Maar de instellingen kunnen echt niet zonder hen. Dus bezint eer gij begint, managers!”
Als 60-plusser flyeren voor jongeren
“Nu de politiek zich weer volop aan het voorbereiden is op de verkiezingen in 2021, verbaas ik mij wederom over de afwezigheid van een partij voor de jongeren. Ik maak mij daar zorgen over als zestigplusser”, schrijft een Parool-lezer, die pleit voor een eerlijker verdeling: “Voor ons ouderen: indexeren waar noodzakelijk, maar anders wat inleveren ten faveure van een beter toekomstperspectief voor de jongeren. Dat kan alleen maar in ieders voordeel zijn. Kom op jongeren: richt die partij op! Ik ga wel voor jullie flyeren in het voorjaar.”
Tovertafel al naar twaalf landen
De in Nederland ontwikkelde Tovertafel (met games voor mensen met dementie) wordt nu in twaalf landen verkocht, binnen Europa, maar ook in Australië en Nieuw-Zeeland. “In zo’n vierduizend verzorgings- en verpleeghuizen in de wereld staat de Tovertafel voor dementerende ouderen.” In bijvoorbeeld Frankrijk is er veel belangstelling voor de ’table magique’ die ‘het leven van mensen vernadert’, is te lezen in het AD.