Senioren Journaal van donderdag 14 mei

Meer zware ongevallen met oudere op (e-)fiets

Misschien wel het meest opmerkelijk in de nieuwe verkeersongevallencijfers is volgens het AD het aandeel van mensen boven de 70. Vergeleken met dezelfde periode voor de lockdown lopen mensen in deze leeftijdsgroep zelfs 70 procent meer risico op een ernstige afloop als zij betrokken zijn bij een ongeval. “Binnen de groep van zeventigers zie je vooral een stijging onder mensen die de e-bike pakken.” De politie is niet verbaasd. “Omdat horeca, winkels, musea en theaters dicht waren, zijn ouderen meer gaan fietsen.”

‘Wij ouderen willen geen medelijden’

“Boos ben ik. Nee, woedend”, schrijft ‘een 87-jarige opgehokte’ Mia Kiestra in Trouw. “Je kunt geen krant openslaan, geen tv-nieuws zien, of je hoort het: de ouderen zijn eenzaam, de ouderen zijn zielig. Als je dat maar lang genoeg verkondigt, dan lijkt het de waarheid.”  Wat eenzaam? “We hebben een heel leven aan herinneringen. We hebben tegenslagen overwonnen. We willen geen medelijden, we zijn niet zielig. Die slachtofferrol past ons niet. Waardeer ons liever. Nu, vandaag.”

‘Tachtigers blinde vlek bij aanpak coronavirus’

Hoogbejaarden die Covid-19 hebben, vertonen vaak andere symptomen dan jongere patiënten. Artsen werden daardoor op het verkeerde been gezet. Ze hebben de ouderen over het hoofd gezien, zegt de Nijmeegse hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert in NRC. Hij noemt het de ‘blinde vlek’ in de geneeskunde. In de coronacrisis – en vooral in de beginfase tijdens de grote verspreiding – zijn ze vergeten hoe oude lichamen functioneren. “Alsof we twintig jaar terug gingen in de tijd en niets van geriatrie wisten.”

Ouderen mijden zorg, ook bij ernstige klachten

Uit angst voor besmetting met het coronavirus gaan patiënten met hartklachten of mogelijke kanker minder vaak naar een arts. De gezondheidsschade kan groot zijn, waarschuwen specialisten in Trouw. De voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging vreest vooral voor het lot van ouderen. Zij worden vaker ziek, en zijn waarschijnlijk ook het meest bang voor Covid-19.

Onderzoek laatste levensfasezorg corona

Wat is de ervaring van nabestaanden met de zorg in de laatste levensfase van patiënten tijdens de coronacrisis? Wat is het effect hiervan op hun rouwproces en welke ervaring hebben zorgverleners? Het Erasmus MC is de trekker van een groot nationaal onderzoek en zoekt nabestaanden, maar ook artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers en andere zorgverleners die een online vragenlijst willen invullen.

Militairen schrikken van zorg in tehuizen

Militairen zijn wel wat gewend. Maar de schrijnende situatie in veel verpleeghuizen die getroffen werden door het coronavirus, was volgens het AD een schok voor de medisch verpleegkundigen die afgelopen weken bijstand verleenden. In verpleeghuizen waar de afgelopen weken militair medisch personeel bijstand verleende, werden de coronaregels geregeld met voeten getreden. Dat kreeg koning Willem-Alexander gistermiddag te horen toen hij een bezoek bracht aan het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) in Amersfoort.

Oefenen met video van de fysio

Sportfysiotherapeut Jordi Braam (28) van Massagebraam en Fysio Braam uit Haalderen maakt vijf filmpjes per week van oefeningen die de ouderen thuis kunnen doen. Daarnaast krijgen ze tips voor gezond eten en ideeën aangereikt voor wandel- en fietstochten. Het project heet: Lingewaard Fit! Er doen al zeker 135 ouderen uit de gemeente Lingewaard mee, meldt De Gelderlander.

Ouderengeneeskunde als detectivewerk

Ouderen in verpleeghuizen vormen een kwetsbare groep in coronatijd. Nienke Nieuwenhuizen zit in het Outbreak Management Team om hun belangen te dienen. Naast haar bestuurlijke werk als voorzitter van de specialisten ouderengeneeskunde is ze blijven werken als arts in een verpleeghuis, aldus een profiel in Het Financieele Dagblad. ‘Ze vindt het leuk om detectiveje te spelen’, zegt haar echtgenoot. ‘Bijvoorbeeld door te kijken of de patiënt opknapt als bepaalde medicatie wordt afgebouwd. Soms is er in de ouderenzorg geen verklaarbare reden voor bepaalde symptomen. Dan gaat ze graven.’

‘Veel dementerenden baat bij bezoekverbod’

Op veel dementerende ouderen heeft het bezoekverbod in de verpleeghuizen een positief effect. Ze zijn rustiger, minder agressief en het aantal valpartijen is afgenomen. Dat zegt klinisch neuropsycholoog Jeroen Kok in EenVandaag. Het gaat met name om alzheimerpatiënten en mensen met vergevorderde dementie.

Eindhoven ontkent benadelen ouderen

Het Eindhovense college ontkent dat het begin dit jaar ouderen heeft benadeeld die rechtsbijstand zochten bij Bert van ’t Laar (verbonden aan KBO) en Kevin Wevers (verbonden aan FNV). Het college stelt volgens het Eindhovens Dagblad dat de gemeente eind vorig jaar, begin dit jaar álle mensen die extra huishoudelijke hulp vroegen langer dan zes weken liet wachten en zonder meer afwees. Zij zouden niet meer hulp nodig hebben, maar er alleen op uit zijn om alsnog zekerheid in uren te krijgen.

‘Ouderen zijn belangrijk, en hun zelfrespect ook’

Is het minder erg als ouderen sterven? Nee. Zelfs als ze niet actief bijdragen aan de maatschappij, zijn mensen in ‘de derde levensfase’ van groot belang. Dat stelt Utrechtse oud-gedeputeerde Gerard J. Hazenkamp in het AD. “Het besef dat er naast het individuele ‘ertoe doen’ ook een collectief ‘ertoe doen’ bestaat, kan het zelfrespect activeren. Jammer dat ons land nog geen monument kent dat waardering voor de overdracht van de maatschappij aan jongeren verbeeldt.”

Oma moet foto’s van Facebook halen

Een vrouw uit Doesburg moet van de rechter per direct foto’s van haar kleinkinderen verwijderen die zij op Facebook en Pinterest heeft gezet. Haar eigen dochter had een zaak tegen haar aangespannen, omdat de vrouw steeds weigerde de foto’s weg te halen. Volgens Omroep Gelderland hebben moeder en dochter al ruim een jaar ruzie en geen contact meer met elkaar.