Senioren Journaal van woensdag 13 mei
Hulp van slimme speaker
ANBO en SeniorWeb gaan “tienduizend ouderen blij maken met een slimme speaker, zodat zij kennis kunnen maken met spraaktechnologie. Dat helpt om de buitenwereld binnen te halen in deze lastige tijd waarin veel ouderen – ondanks de versoepelingen – aan huis zijn gekluisterd en weinig bezoek ontvangen”. Uit een peiling van ANBO onder 4900 ouderen blijkt dat 35 procent van hen sinds de coronacrisis meer gebruik maakt van internet.
Onderzoek naar impact sociale afstand
Wat doen de maatregelen om sociale afstand te houden met kwetsbare groepen? Welke problemen zijn er en welke oplossingen worden gevonden? Deze vragen staan bij het Ben Sajet Centrum centraal in het onderzoek naar de ervaringen van kwetsbare groepen en hun begeleiders en mantelzorgers.
‘Geen onderscheid 60-plus en 60-min’
Twee derde van de 7415 stemmers op de Stelling van de Dag in de Telegraaf zou het geen goed idee vinden om de samenleving open te stellen voor mensen onder de zestig jaar. “Nee, we moeten geen onderscheid maken. Wij vormen samen de maatschappij.” Heel veel stemmers voelen zich persoonlijk aangesproken.
Ouderen over zorg en ondersteuning
De meeste ouderen zijn tevreden zijn over de zorg en ondersteuning die zij ontvangen. Dat geldt minder voor ouderen met een beperking. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek, in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. Dit onderzoek is uitgevoerd voordat Nederland te maken kreeg met de coronapandemie. “De coronapandemie en de maatregelen zullen veel ouderen sterk beperken in hun deelname aan de samenleving.”
‘Iedereen reageert verschillend op dit virus’
“Het is afwachten hoe de bewoners die wel besmet zijn, zullen reageren op het virus”, schrijft een Amsterdamse specialist ouderengeneeskunde in haar coronadagboek in Het Parool. “De een is erg ziek, een ander heeft milde klachten en sommige bewoners hebben helemaal geen klachten. Er is vaak geen peil op te trekken. Iedereen reageert verschillend op dit virus.”
Geen behoefte aan specifiek Ouderenpakket
Geen specifieke steunregeling meer voor senioren met een laag inkomen, wel alle hulp van de gemeente voor ouderen die financieel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat is volgens het Noordhollands Dagblad het resultaat van het digitale raadsdebat van de gemeente Schagen over het zogeheten Ouderenpakket. Eind vorig jaar besloot een meerderheid van de raad al dat de regeling opgeheven kon worden, omdat maar heel weinig ouderen er gebruik van maakten.
Goede thuiszorg tijdens corona
Hoe kunt u de thuiszorg op zo’n manier inrichten dat besmetting met en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen? Een Vilans-video geeft 7 tips die daarbij kunnen helpen.
‘Pensioen naar iets minder goed’
De enige echte zorg voor de economie zijn op korte termijn de pensioenen, zegt J aap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance van de Nyenrode Universiteit, bij BNR over de coronacrisis. ‘Het is niet een kwestie óf er gekort wordt, maar hoevéél. Als de grote pensioenfondsen per 1 januari 2021 moeten gaan korten, gaat dat enorme economische impact hebben. Maar dan nog ga je van heel erg goede pensioenen naar iets minder goede pensioenen.’
‘Ouderen mogen zelf ook wat voorzichtiger zijn’
“Vooral het hoesten in de hand en het de-hele-dag-door gebruiken van dezelfde katoenen zakdoek, is blijkbaar moeilijk af te leren. We moeten voorzichtig zijn met onze kwetsbare ouderen. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze zelf ook wat voorzichtiger worden?”, schrijft een apothekersassistent aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk in het Nederlands Dagblad.
HOVO Limburg ter ziele
De stichting Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) in Limburg geeft geen cursussen meer. Samenwerking met de Open Universiteit en 50.000 euro subsidie van de provincie hebben de stichting niet kunnen redden, meldt De Limburger. Volgens de secretaris/penningmeester kan de stichting alleen blijven bestaan door een fusie met andere HOVO’s in Nederland. Die besprekingen lopen, maar hebben nog geen resultaat opgeleverd.
Met 89 jaar nog 150 push-ups per dag
Wie zich afvraagt hoe je fit blijft in coronatijd kan volgens de NH Nieuws een voorbeeld nemen aan de 89-jarige Carol Ankum uit Hilversum. Dagelijks traint deze oud-gitaarleraar ruim anderhalf uur op zolder. Fietsen op de hometrainer, of armspieren kweken met gewichten. De zolder van Carol Ankum lijkt op een sportschool. Het indrukwekkendst zijn misschien wel de push-ups: 150 stuks.
‘Erkennen dat jongere het zwaar krijgt’
Boomer versus millennial. De afgelopen jaren was het een woordenspel op luchtige toon, schrijft publicist John Jansen van Galen in Het Parool, maar de coronacrisis zet dit debat in een ander licht. ‘Erkenning’ is tegenwoordig een gretig gevraagd artikel, merkt Jansen van Galen op. “Erkennen en inzien dat vooral jongeren het zwaar voor de kiezen gaan krijgen, kan een klein begin zijn om een strijd tussen generaties te vermijden.”
Elke generatie heeft zijn voor- en nadelen’
Ouderen en jongeren vliegen elkaar in de haren over hun coronasolidariteit. Maar, beste ouderen, u heeft de buit al binnen. En jongeren, stop met stressen, kom eens vaker in actie, betoogt Volkskrant-redacteur Peter Giesen. Wie over generaties begint, raakt een gevoelige snaar. “Het kwartetten over de vraag welke generatie in de loop der tijden het meest geleden heeft is weinig vruchtbaar. Elke generatie heeft zijn voor- en nadelen.”